Teller Ede már 1959-ben előre látta a globális klímaváltozás veszélyeit! Sőt, figyelmeztette is az olajipart!

2023. július 23., vasárnap
Hátborzongató üzenet a múltból. Már akkor előre tudtuk, hogy ez lesz?

Sokan nem tudják, de a híres magyar, Teller Ede egy szörnyű jóslattal állt elő annak idején a szén-dioxoiddal kapcsolatban.

Már akkor figyelmeztetett ugyanis arra hogy az üvegházhatást okozó gáz tönkre fogja tenni bolygónk klímáját. Persze akkor még alig hallgatott rá valaki...

"Amikor hagyományos üzemanyagot égetsz, akkor szén-dioxidot állítasz elő... A szén-dioxid láthatatlan, átlátszó, nem érzed a szagát, nem veszélyes az egészségre" - mondta egyik előadásában az atomfizikus.

Hozzátette, hogy minden más fosszilis energiahordozó nagymértékben képes szennyezni a légkört és a környezetet.

Az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) és a Columbia Egyetem Az Energia és az ember című tanácskozásán több mint 300 kormányilletékes, közgazdász, történész, tudós és olajipari vezető vett részt, a rendezvény fő szónoka Robert Dunlop, az intézet igazgatója volt.

Teller Ede is előadást tartott aznap.

Ám még maga Teller Ede sem tudta meggyőzni az amerikai kőolajipar érdekeltségeit. Mem is csoda, hiszen óriási pénzek voltak benne, senkinek sem volt még csak esze ágában sem véget vetni enneka bizniszben, mely akkor kezdett el igazán virágzani.

Teller Ede már az akkori, 1959-es előadáson elmondta, hogy a szén-dioxid 10 százalékos növekedésével járó hőmérsékletemelkedés elég ahhoz, hogy elolvadjon a (sarki) jégsapka és víz alá kerüljön New York.

Valamennyi tengerparti várost elönti a tengervíz, és mivel az emberi faj jelentős arányban él tengerparti térségekben, úgy vélem, hogy ez a vegyi szennyezés jóval komolyabb, mint a legtöbb ember gondolja

Ede az előadáson arról is beszélt, hogy milyen beláthatatlan hatásai lehetnek majd ennek az egésznek napjainkra:

"…jelenleg a légköri szén-dioxid az átlagosnál két százalékkal nagyobb ütemben nő. 1970-re ez 4 százalék lesz, 1980-ra 8 százalék, 1990-re 16 százalék - ez Teller számításai szerint 360 ppm -, ha csupán a hagyományos üzemanyagokat használjuk a jövőben is... Bolygónkon egy kicsit melegebb lesz. Nehéz megmondani, hogy 2 Farenheit-fokkal vagy eggyel, vagy öttel."

"...de amikor a hőmérséklet néhány fokot emelkedik szerte a világon, fennáll a lehetősége, hogy a jégsapkák olvadni kezdenek, az óceánok szintje emelkedni kezd..." - tette hozzá.

Szörnyű jóslata ma értelmet nyert, mivel ezeket a folyamatokat napjainkban látjuk végbe menni.

Hátborzongató, hogy már akkor híres és hozzáértő, elismert emberek próbáltáék meggyőzni a világ befolyásos vezetőit a problémáról, de azok akkor is mint mindig, fontosabb volt a pénzük, mint az unokáig tiszta jövője...

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány kataklizma klímaváltozás


Megtekintések száma: 39169

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet