Tengeri kagylók és egyéb őskövületek vannak a Marsi fotókon?

2016. augusztus 1., hétfő
A NASA Marsról készült legújabb képeinek egyikén különös, tengeri kagylóra emlékeztető alakzat bukkan fel. A mars járók által készített felvételek közül nem ez az első, melyen szokatlan kövületek, élőlények maradványai láthatóak.

A felvételt Július 27-én készítette a Curiosity  a Guseb kráternél. Első ránézésre nem is látunk semmi szokatlant, azonban ha jobban megnézzük láthatjuk hogy egy kagylóra, vagy valamiféle csigaházra emlékeztető alakzat tűnik fel a törmelék és a marsi por között.

A felvételt biológusok is megvizsgálták, és szerintük nagyon valószínű, hogy egy tengeri kagyló maradványai láthatóak a képen.

Mi több, a felvételeket vizsgáló geológusok számára is nagyon szokatlan az anomália alakja. Olyan formáció, mely láthatóan nem lehet egy egyszerű kőzet, mivel az árnyékokból is jól látszik, hogy üreges.

tengeri-kagylo-a-marson

És most nem a fény-árnyék játszik velünk, hanem ténylegesen üreges ez a valami. Márpedig ilyen alakú és felépítésű üreges kőzet nincs a Marson.

Hasonlítsuk csak össze begy tényleges kagyló maradványaival a lenti képen. Láthatjuk, hogy nagyon nagy a hasonlóság a kettő között. Csak az egyik a Marson készült, ahol elméletileg nem lehetne élet, és a tudomány még abban sem biztos, hogy ha régen volt is rajta élet, milyen szintű lehetett.

kagylo-maradvanyok

És ez még nem minden. Az egyik Mars járó által készített felvételen még egy hal ősi maradványai is megfigyelhetőek.

Először csak a szerkezet által hagyott keréknyomnak vélték, de rájöttek, hogy mivel se előtte, se utána nincs keréknyom, valamint a szerkezet adatai szerint sem járt arra a kerék, egyértelművé vált a helyzet: valami olyat találtak, ami nem lehetne ott.

hal-fosszilia-mars

A hal maradvány ténye egyértelművé teszi azt, hogy a Marson egykoron életben dús óceán volt. Nem csak halak és puhatestűek lehettek ebben a vízben, hanem akár komplexebb élőlények is.

Azonban vannak még ennél is megdöbbentőbb felvételek, mint amilyen az alábbi.

A lenti képen ugyanis a Marsi porban jól látható kis sziklácskák valójában megkövesedett korallok.

A korallok közé tartoznak a trópusi óceánokban élő korallzátonyokat alkotó organizmusok, amelyek kalcium-karbonátot kiválasztva hoznak létre szilárd vázat. Vagyis

ezek a kőzetek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy valaha a Marson óriási korallzátonyok voltak, és hatalmas, élővilágban gazda óceánok.

Végig gondolni is félelmetes, hogy mennyi minden élhetett az ősi marsi tengerekben. Talán az élet nem csak a kagylókig, és egyéb puhatestűekig jutott, hanem a halakig, és más nagyobb vízi állatokig is.

marsi-korall

Azt sem tartják kizártnak, hogy a halak itt is - mint a Földön - kimásztak a szárazföldre az evolúció folyamán, és kialakultak belőlük a különböző szárazföldi élőlények.

Korábban már többen pedzegették, hogy a felszín alatt még nem biztos, hogy az összes víz eltávozott, így a földi üregekbe, barlangrendszerekbe még elbújhatott az akkori élet, és élővilág.

A jövő Mars küldetései során az emberiség egyik célpontja egészen biztosan ezen felszín alatti barlangok feltárása és tanulmányozása lesz.

mars összeesküvés ősi idegenek élet a marson markutatás


Megtekintések száma: 5123

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet