Tengeri kagylók és egyéb őskövületek vannak a Marsi fotókon?

2018. július 6., péntek




A NASA Marsról készült legújabb képeinek egyikén különös, tengeri kagylóra emlékeztető alakzat bukkan fel. A mars járók által készített felvételek közül nem ez az első, melyen szokatlan kövületek, élőlények maradványai láthatóak.

A felvételt Július 27-én készítette a Curiosity  a Guseb kráternél. Első ránézésre nem is látunk semmi szokatlant, azonban ha jobban megnézzük láthatjuk hogy egy kagylóra, vagy valamiféle csigaházra emlékeztető alakzat tűnik fel a törmelék és a marsi por között.

Mi több, a felvételeket vizsgáló geológusok számára is nagyon szokatlan az anomália alakja. Olyan formáció, mely láthatóan nem lehet egy egyszerű kőzet, mivel az árnyékokból is jól látszik, hogy üreges.

És most nem a fény-árnyék játszik velünk, hanem ténylegesen üreges ez a valami. Márpedig ilyen alakú és felépítésű üreges kőzet nincs a Marson.

Hasonlítsuk csak össze begy tényleges kagyló maradványaival a lenti képen. Láthatjuk, hogy nagyon nagy a hasonlóság a kettő között. Csak az egyik a Marson készült, ahol elméletileg nem lehetne élet, és a tudomány még abban sem biztos, hogy ha régen volt is rajta élet, milyen szintű lehetett.

És ez még nem minden. Az egyik Mars járó által készített felvételen még egy hal ősi maradványai is megfigyelhetőek.

Először csak a szerkezet által hagyott keréknyomnak vélték, de rájöttek, hogy mivel se előtte, se utána nincs keréknyom, valamint a szerkezet adatai szerint sem járt arra a kerék, egyértelművé vált a helyzet: valami olyat találtak, ami nem lehetne ott.

hal-fosszilia-mars

A hal maradvány ténye egyértelművé teszi azt, hogy a Marson egykoron életben dús óceán volt. Nem csak halak és puhatestűek lehettek ebben a vízben, hanem akár komplexebb élőlények is.

Azonban vannak még ennél is megdöbbentőbb felvételek, mint amilyen az alábbi.

A lenti képen ugyanis a Marsi porban jól látható kis sziklácskák valójában megkövesedett korallok.

A korallok közé tartoznak a trópusi óceánokban élő korallzátonyokat alkotó organizmusok, amelyek kalcium-karbonátot kiválasztva hoznak létre szilárd vázat. Vagyis

kagylo-maradvanyok

ezek a kőzetek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy valaha a Marson óriási korallzátonyok voltak, és hatalmas, élővilágban gazda óceánok.

Végig gondolni is félelmetes, hogy mennyi minden élhetett az ősi marsi tengerekben. Talán az élet nem csak a kagylókig, és egyéb puhatestűekig jutott, hanem a halakig, és más nagyobb vízi állatokig is.

marsi-korall

Azt sem tartják kizártnak, hogy a halak itt is - mint a Földön - kimásztak a szárazföldre az evolúció folyamán, és kialakultak belőlük a különböző szárazföldi élőlények.

Korábban már többen pedzegették, hogy a felszín alatt még nem biztos, hogy az összes víz eltávozott, így a földi üregekbe, barlangrendszerekbe még elbújhatott az akkori élet, és élővilág.

A jövő Mars küldetései során az emberiség egyik célpontja egészen biztosan ezen felszín alatti barlangok feltárása és tanulmányozása lesz.

mars összeesküvés ősi idegenek élet a marson markutatás


Megtekintések száma: 57952





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet