Tényleg csak 3 napra volt ma csődtől az Elon Musk vezette Tesla, és a SpaceX?

2016. december 27., kedd




Egy interjúban Musk elmondta, hogy 2008 végén gyakorlatilag mindenét kockára tette, a Tesla és a SpaceX is majdnem csődbe ment. Mindösszesen 3 napra voltak attól, hogy csődöt jelentsenek. Egy kockázatos vállalkozás rendkívüli története.

Elon Muskot talán mindenki csak úgy ismeri, mint a valódi világ Vasemberét. Azt azonban kevesen tudják, hogy a milliárdos férfi valójában nem is milliárdos. Bár valóban milliárdokat hozó cégeknek a vezetője, rengeteg ideig veszteségesek voltak a vállalkozásai.

Olyannyira, hogy majdnem bedőltek, mindösszesen három napon múlott, hogy csődöt is jelentsen a Tesla és a SpaceX vállalatok, melyek mindegyike az ő hatáskörébe tartozott.

Elsőre ez talán teljesen hihetetlennek hangzik, de igaz a hír. Elon Musk sohasem dúskált a pénzben, és bár milliárdos vállalkozásai voltak, nem mindegyik termelt hasznot, és ha termelt is, azt azonnal beinvesztálta egy olyan szegmensbe, ahol jól jött a segítség.

A Tesla például csak nemrég vált nyereségessé, ami szintén elképesztő, tudatában annak, hogy rengeteg gépkocsit adnak el évente, méghozzá igen borsos áron. A beleölt pénz azonban mostanra tudott megtérülni.

Elon Musk egy interjúban árulta el, hogy 2008 vége különösen nehéz volt számára nem csak anyagilag, hanem lelkileg is.

Ugyanis kockára tett mindent, és majdnem teljesen belebukott. Ha picit máshogy alakulnak a dolgok, akkor a Tesla és a SpaceX is bedőlt volna, és ma talán más lenne a világ.

Döntenie kellett, hogy a maradék pénzét kettéossza-e a két vállalat között, vagy válassza ki az egyiket, és csak arra fókuszáljon. Végül úgy döntött, hogy mindkét céget továbbviszi, és ez rengeteg kockázattal járt.

Ezek a cégek tényleg nagyon közel álltak a bukáshoz. Karácsony éjjelén azonban sikerült tető alá hozni egy újabb befektetést, Musk nagyjából 20 millió dollárt szerzett a Teslának, így ez megmenekült.

A SpaceX azonban továbbra is haldoklott, és hamarosan a csőd szélére került. Nem tudott mit felmutatni, a projekt keretében megalkotott falcon rakéta háromszori indításra is kudarcba fulladt, azonban volt egy negyedik, szeptemberi fellövés, ez ellenben sikerrel járt.

Ezután nem sokkal hívta fel a NASA személyesen őt, hogy megkössön vele egy 1,5 milliárd dolláros exkluzív szerződést.

Eszméletlen belegondolni abba, hogy ennek a két, lassan világcéggé kinövő vállalatnak a sorsa alig három napon múlt, és azon, hogy Elon Musk hitt abban, amit csinált, és ezért hajlandó volt mindent kockára tenni, amit csak tudott.

érdekes érdekesség elon musk


Megtekintések száma: 39483





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet