Tényleg közeleg a jégkorszak? Már most láthatók a jelei, borzalmas előrejelzést jósoltak a szakemberek!

2019. május 14., kedd




A Nap 11 éves napciklusának köze lehet a most tapasztalt szokatlan téli hidegekhez. Kutatók szerint mini jégkorszak köszönhet a Földre 2050-re.

Megvan az oka annak, hogy az elmúlt években egyre hidegebbek voltak a telek, és hatalmas csapadék hullott le ebben az időszakban.

Mint Amerikában, úgy hazánkban is nagyon erős hideg rekordok dőltek meg, és mára már teljesen természetessé vált, hogy március végén hatalmas hó zúduljon egyes régiókra.

A Szaharában is havazott nemrég, ez pedig a világtörténelemben nem sokszor fordult elő...

Régen nem volt ennyire szélsőséges az időjárás, és nem voltak ekkora mínuszok sem. A tudósok most vészjósló jóslattal álltak elő, mely egy mini jégkorszakot vetít előre, ráadásul még a mi életünkben be fog követezni, sokunk meg fogja érni.

Sokan persze most azt kérdezitek, hogyan lehet jégkorsazak, ha alapvetően globális felmelegedés van?

Nagyon egyszerű:

A folyamat némileg ellentmondásos, de csak a felszínt kapargatva. Ha a folyamatok mögé nézünk, rájövünk, hogy egy borzalmas végkifejlete lesz az egésznek.

Az Északi-sarkon nulla fok fölött van a hőmérséklet.

kutatások kimutatták, hogy a klímaváltozás meggyengíti a polar vortexet. Ez az északi-sarki állandó ciklon, mely gyakorlatilag azért felel, hogy ott tartsa a hideg levegőt a sarkoknál.

Na ez az elmúlt években szinte teljesen összeomlott, vagy legalábbis összeomlóban van...

Idén kifejezetten gyenge. Ennek vitatják az okát, de az, hogy most Szibériában alig van hó, a jég kiterjedése pedig soha nem volt ilyen kicsi, a ciklont gyengíti.

Ezért van az, hogy a sarkok melegednek, míg máshol soha nem látott hidegek tombolnak...

Az elmúlt hét nálunk is visszahozta a hideget és a havazást, és Európa más részein még a mienknél is hűvösebbre fordult az időjárás. Nagy-Britanniára is szokatlan hideg köszöntött, és ebben a szezonban már többedszer volt komoly havazás.

Ezen a rövidke videón az elmúlt másfél hét időjárási viszonyait jelezték előre. Jól látszik rajta, ahogy a “Sarkvidéki szörny”, vagyis az erős hideg légtömeg eléri Skandináviát, Európát és Ázsiát.

A napciklus lehűlő sávjában ezek nagyon gyakorivá válhatnak a friss mérések szerint.

A San Diegóban lévő Kaliforniai Egyetem kutatói úgy vélik, hogy csupán néhány évtizedre van a következő szoláris minimum, amikor a Nap 7 százalékkal hűvösebb lesz.

Ez már a történelem folyamán számtalanszor okozott mini jégkorszakot.

A Maunder Minimumnak nevezett 17. századi szoláris minimum hatására a hőmérséklet eléggé lecsökkent ahhoz, hogy befagyjon például az angliai Temze. Sőt, a Balti-tenger befagyásának köszönhetően tudta a svéd hadsereg 1658-ban gyalogosan elérni és megszállni Dániát.

2050-re még ennél is nagyobb lehűlés jöhet: a kutatást vezető fizikus, Dan Lubin szerint a mostani Maunder Minimum a szokásosaknál is gyengébb lehet, így kevesebb hő juthat a Földre.

Ez pedig végső soron sokkal de sokkal nagyobb lehűlést okozhat, amit már komolyan kell venni, ha túl akarja ezt az időszakot élni az emberiség.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen kataklizma jégkorszak időjárás előrejelzés


Megtekintések száma: 205658





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet