Tényleg létezhetnek! Atmoszférát találtak a 39 fényévnyire lévő bolygón!

2017. április 8., szombat
Soha azelőtt nem találtak még ilyet, a kutatók szinte biztosak benne, hogy élet lehet rajta.

A GJ 1132b nem csak 1,4-szer nagyobb a Földnél, de a légköre is vastagabb. Az ugyanis nemrég egyértelműen bebizonyosodott, hogy rendelkezik ilyen dologgal, ráadásul a légköre olyan anyagokat tartalmaz, melyek elengedhetetlenek az élet kialakulásához.

A különleges bolygó, melyet az elmúlt években fedeztek fel, mindösszesen 39 fényévnyire van tőlünk. Ez extrém közelségűnek számít, legalábbis csillagászati léptékben.

Ez ugyanis annyit tesz, hogyha fénysebességre képes űreszköz állna rendelkezésünkre, mindössze 39 év kellene ahhoz, hogy odautazzunk.

A bolygó egyértelműen egy Földszerű bolygóként volt a NASA célkeresztjében mindig is.

Ugyanis megfelelő távolságban helyezkedik el a csillagától, és elég nagy ahhoz, hogy élet és megfelelő légkör alakuljon ki rajta.

A jelenlegi új eredmények pedig megdöbbentő adatokkal szolgáltak: a bolygónak vastag, és igen sűrű légköre van, ami vízpárát, és egyéb vízmolekulákat tartalmazhat, más szerves anyagokkal együttvéve.

A tudósok és szakemberek most azt kezdték el kutatni, hogy milyen élet lehet rajta. Az ugyanis szinte biztos, hogy van valamiféle életszerű ökoszisztéma rajta.

A NASA tudósai ugyanakkor megemlítik azt, hogy a bolygó hőmérséklete néhol eléri a 270 Celsius fokot is. Ez pedig egyáltalán nem kedvező az élet szempontjából.

A Földön jelenleg 120 Celsius fok az a felső határ, ahol még észleltek élő organizmusokat.

Ugyanakkor ellek ellenére úgy gondolják, lehet rajta élet, ugyanis a bolygó hasadékaiban, mélyebb barlangjaiban - esetleg óceánjaiban - sokkal hűvösebb lehet. Lehetnek olyan belső üregek, ahol "csupán" 50-100 Celsius fok körül lehet a hőmérséklet.

Ez egy óriási előrelépés, ilyen részletekbe menően ugyanis soha nem vizsgáltak és mértek még idegen bolygónál atmoszférát.

Ez ténylegesen jelen van és óriási esélye lehet egy esetleges életnek a felszínén, vagy a felszín alatt. Még az sem kizárt, hogy a légköre valahogyan visszaverheti a napfény egy nagy részét, így a hatalmas felhők alatt egy sokkal hidegebb, az élet számára optimális hőmérséklet is kialakulhatott.

Rengeteg vizsgálatnak fogják még alávetni a GJ 1132b-t a jövőben, hogy még többet kiderítsenek róla.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány idegenek űrkutatás idegen civilizáció csilalgászat


Megtekintések száma: 253014

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet