Tényleg működik a híres 5 másodperces szabály?

2017. március 16., csütörtök




Sokan vitatják, hogy működik-e, vagy sem. Most új bizonyítékok alapján került más megvilágításba az egész.

Fontos kérdésről van szó, hiszen az emberek 78 százaléka simán felveszi a földre hullott ételt és meg is eszi azt.

Bizonyos esetekben biztonságosan el lehet fogyasztani a földre hullott ételt, ha öt másodpercen belül felkapjuk onnan – állítja egy tudós.

Anthony Hilton professzor, a brit Aston Egyetem baktériumkutatója szerint ezek a falatkák is hordozhatnak kockázatokat, de ha csak egy pillanatra kötött ki az eledel a talajon, akkor kevéssé kell aggódni – írja a Huffington Post.

Hilton szerdán Birminghamben, egy fiataloknak szóló tudományos, technológiai és matematikai kiállításon, a Nagy Bummon demonstrálta elméletét a közönségnek.

Sohasem lehet tökéletesen kockázatmentes az az étel, amely egy pár másodpercre a földön volt. Nyilvánvaló, hogy ha az láthatóan koszos, akkor nem szabad megenni.

Viszont, ha nem szennyezett, akkor igen kicsi a valószínűsége, hogy veszélyes baktérium telepedett volna rá– jelentette ki.

A professzor hozzátette: természetesen a baktériumok átkerülhetnek a padlóról az ételre, de sok múlik azon , hogy milyen jellegű a talaj felülete és az étel, amely oda hullott.

Számít továbbá, hogy mennyi időt töltött az étel a padlón. Ezek együtt határozzák meg, mennyi baktérium képes átvándorolni.

Azt, hogy mennyire fontos kérdésről van szó, egy felmérés mutatja. E szerint az emberek 78 százaléka simán felveszi és megeszi az ételt a földről – áll a Huffington Post cikkében.

Az “öt másodperces szabály” vitájáról egyébként többször írtunk már mi is.

Forrás: 24.hu

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 15416





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet