Természeti katasztrófák, kataklizmák sorozata fogja sújtani a bolygónkat az elkövetkező években?

2018. július 19., csütörtök
Természeti katasztrófák dominóláncolata várhat ránk 2018 végén és 2019-ben?

Az Egyesült Államokban az Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) újadatai alapján ki lehet jelenteni, hogy tavaly, azaz 2017-ben okozták a legtöbb kárt a különféle természeti katasztrófák Amerikában.

Különleges év volt ebből a szempontból, és abból is, hogy drasztikus mértékben jelentek meg, szinte zsinórban egymás után az év végén ősszel különféle hurrikánok.

Ezek pedig hatalmas pusztítást végeztek az USA partjainál és a Karibi-térségben.

Világszerte számos nagy földrengés, áradás, erdőtűz, vagy épp egyéb természeti katasztrófa ütötte fel a fejét, szokatlanul magas számban, sokak szerint ez ráadásul nem véletlen.

A Föld és az éghajlat megváltozott, de más egyéb belső folyamatok is elkezdtek lezajlani, ezek pedig hatással vannak a bolygó köpenyére és a felszínre is.

A szakértők kimutatták, hogy a klímaváltozás növelte a rendkívül nagy esőzések valószínűségét.

A NOAA szerint a Harvey okozta károk összes költsége 125 milliárd dollár, ami második a Katrina veszteségei mögött az elmúlt 38 évben, mióta feljegyzik a költségeket.

Az Irma ötös erősségű hurrikán előidézte eső idején a texasi Nederlandben 1539 milliméter csapadékot mértek, mai szintén rekord, soha ennyi nem esett egyszerre az Egyesült Államok szárazföldi területén.

Az Irma kárai 50 milliárd dollárra, a Maria ötös erősségű hurrikán költségei 90 milliárdra rúgtak.

Az Egyesült Államok középnyugati és keleti vidékét a múlt év vége óta sújtó sarkvidéki hideg miatt vannak, akik megkérdőjelezik a globális felmelegedést.

A NOAA tudósai azonban rámutattak, hogy hideghullámok akkor is előfordulnak, ha az általános tendencia a melegedés.

Hogy mit is tartogat egy ennyire borzalmas és szélsőséges 2017 után 2018 második fele, valamint 2019, arról nem szívesen találgatnak a meteorológusok és a klímakutatók. Sokan úgy gondolják ugyanis, hogy a tavalyinál is szélsőségesebb időjárás lesz a jellemző, még több pusztító hurrikánnal és nagy erejű földrengésekkel, melyek kontinenseken átívelőekké válhatnak majd...

OSZD MEG másokkal is! OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány érdekes hihetetlen érdekesség kataklizma


Megtekintések száma: 45471

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet