​Tiszta vizet öntött a pohárba a WHO az omikron-variánsról

2021. december 5., vasárnap
Sokkal gyorsabban terjed az új mutáció, ráadásul háromszor több az esélye az újrafertőződésnek is. Viszont eddig nem okozott halálos megbetegedést.

Az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO szerint a koronavírus omikron-változatát legalább 38 országban észlelték már, de még egy esetben sem okozott halált.

A WHO most mindenkit arra figyelmeztetett, hogy hetekbe telhet annak megállapítása, mennyire fertőző a variáns, okoz-e súlyosabb betegségeket, és mennyire hatékonyak ellene a kezelések és a vakcinák.

Az eddigi felmérések szerint ugyan nem okozott halálos esetet az omikron variáns, de ezzel szemben sokkal gyorsabban terjed. A WHO közleménye szerint a következő hónapokban az európai koronavírus fertőzöttek több mint fele emiatt lesz beteg.

Hozzáfűzték, hogy az új variáns a globális gazdasági fellendülést is lassíthatja, ahogyan azt a Delta-törzs is tette.

A dél-afrikai kutatók előzetes tanulmánya szerint, háromszor nagyobb valószínűséggel okoz újrafertőzést, mint a Delta vagy a Béta törzs.

A Vöröskereszt vezetője, Francesco Rocca azt mondta: „Az omikron megjelenése a végső bizonyíték az egyenlőtlen globális oltási arányok veszélyére. Hihetetlen, hogy még mindig nem ismerjük fel, hogy mennyire függünk egymástól. Ezért nevezem az omikon-változatot a végső bizonyítéknak.”

A BioNTech vezérigazgatója, Uğur Şahin szerint a jelenlegi vakcináknak a mutációk ellenére továbbra is védelmet kell nyújtaniuk a súlyos betegséggel szemben.

„Úgy gondolom, hogy egy bizonyos időpontban szükségünk lesz egy új vakcinára az új variáns ellen. Elvileg a kérdés az, hogy mennyire sürgősen kell rendelkezésre állnia” – nyilatkozta a The Guardian oldalának Şahin.

Legutóbb az Egyesült Államok és Ausztrália jelentette be, hogy náluk is feltűnt az új vírus variáns. De a legnagyobb kárt, még mindig Dél-Afrikának okozta, ahol emiatt a 3 milliót is meghaladta a betegek száma. Afrikában egyébként először november 24-én tűnt fel az új mutáció.


Megtekintések száma: 20875

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet