Tisztában vagy vele, mire lehet jó a jövőben a génszerkesztés?

2017. augusztus 9., szerda




A GMO lidérce mellett rengeteg olyan dologban használhatják a jövőben, mely előnyös lehet mindenkinek, és akár az életünket is megmenthetik.

Sokan rossz hírből ismerik a genetikai szerkesztést, genetikai módosítást. Pedig a CRISPR technológia nem lenne igazán ördögtől való dolog, legalábbis ezt állítják a genetikusok.

Míg egyesek azzal érvelnek ellene, hogy ezzel az ember Istent játszik, amit nem lenne szabad neki, addig mások úgy vélik, hogy az a legnagyobb gond vele, hogy nem elég biztonságos.

Ezt egyébként a legfrissebb kutatások alá is támasztják, ugyanis azt mutatják, hogy komoly genetikai mutációkat eredményez a szervezetben, ami akár beláthatatlan kockázatokat rejthet önmagában.

Mások ellenben úgy vélik, hogy nem lenne szabad feladnunk, és a hibákat kijavítva egy új, frissített eljárást lehetne fejleszteni belőle, mert a jövőben rengeteg előnye lenne.

A génszerkesztés lehetséges alkalmazási területei:

  • A lehetséges alkalmazások többek között a következőek lehetnek: betegségek leküzdésére alkalmazott gén- és sejtszintű terápiák;
  • örökletes betegségek kiküszöbölése a szaporodás során;
  • kórokozók által terjesztett betegségek megfékezése;
  • jobb növénytermesztés és állattenyésztés, beleértve a tenyésztett állatok jóllétének növelését;
  • állati donorok módosítása xenotranszplantáció (sejtek, szövetek, szervek átültetése egy másik faj szervezetébe) céljából;
  • bioüzemanyagok, gyógyszerek és más, nagy értékű vegyületek előállítását célzó ipari mikrobiális biotechnológia.
Tehát elmondható a genetikai szerkesztésről, hogy a tudósokban egyszerre váltott ki komoly lelkesedést és óriási vitákat.

Az egyház és a vallásos emberek nem tudnak felette dűlőre jutni, míg mások csupa lehetséges látnak benne. Hogy végül mi is lesz az emberiség számára, azt pedig majd az idő dönti el.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia orvostudomány genetika


Megtekintések száma: 165129





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet