Titkos szoba Vajdahunyad várában? Több évtizede nem tudtak róla!

2023. június 28., szerda
Ilyen csak a filmekben létezhetne. Rejtett szobát találtak Vajdahunyad várában. Amit pedig benne láttak a munkások, arra senki sem volt felkészülve.

Vajdahunyad vára az egyik legöregebb vár a környéken. Sok-sok évszázados múltra tekint vissza, tele pletykált labirintusokkal, mendemondák által elregélt folyosókkal, melyeknek létét ugyan sosem bizonyították, de sokan meg mertek volna esküdni rá, hogy léteznek.

A Vajdahunyad várának felújításán dolgozó munkások nem voltak felkészülve arra, amire egy beépített ruhásszekrény mögött találtak.

Nem csak a vár 120 éves tervrajzai lettek meg, amiket még az erődítmény eredeti tervezője, Alpár Ignác készített... Számtalan más tárgyat és bútort találtak, melyek megőrizték eredeti állapotukat.

Ő volt egyébként a XVIII. század legismertebb magyar építésez akkoriban. Rengeteg épületet tervezett meg Magyarországon, de az egyik legkiemelkedőbb munkája talán a vajdahunyadi vár.

A rejtett szoba, amire a munkások találtak rá, az 1950-es évek óta volt szándékosan elrejtve a világ elől.

Ekkor történt az, hogy a várat és annak belső tereit új bútorokkal rendezték be.

Alpár Ignác az épület megtervezése során a középkor és barokk időszak között Magyarországon használt építészeti stílusokat használta fel, régies stílust kölcsönözve ezzel az ikonikus budapesti látványosságnak.

Egyszerre döbbenetes, és elképesztő, hogy a vár tervrajza mindvégig ott hevert a titkos szobában, arra várva, hogy valaki egyszer megtalálja.

Sokak szerint ekkor már egyszerűen feledésbe merült a titkos szoba léte, így nem derült rá fény hosszú évtizedekig.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen magyarsag történelem magyar


Megtekintések száma: 207228

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet