Titokzatos égitest forog a Neptunusz mögött

2016. augusztus 12., péntek




Egy aprócska objektum - mely feltehetőleg egy égitest - van a Neptunusz mögött, mely titokzatos módon nem is jó felé forog, és rossz irányba megy.

A bolygó (Neptunusz) mögött, a külső naprendszerben a csillagászok nem olyan régen felfedeztek egy titokzatos objektumot, mely

szintén a Nap körül kering, majdnem merőlegesen a legtöbb égitesthez képest,

és ennyiben nem is merül ki a Niku néven emlegetett objektum érdekessége.

Kiderült ugyanis, hogy

éppen ellentétes irányban forog, mint a a legtöbb bolygó, de azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozza ezt a furcsaságát.

niku-egitest

A bolygórendszereknél az összes résztvevő ugyanabban az irányban forog a Nap körül, de a csillagászok a Haleakalán (Maui) található Pan-STARRS teleszkóp segítségével azt tapasztalták, hogy a Niku jelenleg a naprendszer síkja felett, felfelé mozog.

Ebből Matthew Holman, a Harvard-Smithsonian Center vezető asztrofizikusa arra következtet, hogy egy másfajta erő hat rá, és azt mondja, hogy

mindez azt jelenti, vannak olyan folyamatok a külső naprendszerben, melyekkel nem vagyunk tisztában.

Bár Holman egy darabig azt gondolta, hogy a Niku pályáját a nem is olyan régen felfedezett Kilences Planéta befolyásolhatja, de aztán elvetette ezt a gondolatot, mert a kettő túl közel van egymáshoz.

További kutatások folyamán aztán kiderült, hogy az alig 200 kilométernyi átmérőjű égitest valójában egy objektumcsoport része, melyek mindegyike visszafelé köröz, ugyanazon a 110 fokos síkon.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az információk csupán feltételezések.

niku-bolygo

Konstantin Batygin, a Kilences Planéta egyik felfedezője szerint azért jó, ha nem tudunk valamit megmagyarázni a külső naprendszerben, mert így idővel törvényszerűen új felfedezésekre fogunk jutni, és ebben teljesen igaza van.

A Kilences Planéta érdekessége egyébként az, hogy fizikai valójában nem is sikerült még látni, létezésére csupán matematikai modellekkel következtettek a szakemberek.

Talán olyan fizikai és egyéb csillagközi törvények uralkodnak a naprendszerben, melyek nem ismertek még számunkra, és melyeket nem tudunk mérni.

Mások úgy vélik, hogy az ilyen, nem egyértelmű kölcsönhatások a sötét anyaggal és a sötét energiával állhatnak szoros összefüggésben.

Persze jelenleg még csak találgatnak a csillagászok, és próbálják megérteni a miérteket. A kérdésekre akkor kaphatunk választ, ha sikerül még több információt begyűjtenünk, és alaposabban megvizsgálni a Nikut.

Forrás: 24.hu

tudomány csillagászat


Megtekintések száma: 7711





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet