Titokzatos elveszett civilizáció nyomait találták meg a Szaharában!

2023. június 1., csütörtök




Egyes kőhalmok 10 ezer évesek is lehetnek: az előző emberiség nyomai?

A Szaharáról azt gondolhatnánk, hogy forró, száraz környezete miatt mindig is lakhatatlan volt az emberek számára. Úgy tűnik azonban, hogy a távoli múltban bizonyos népcsoportok kifejezetten jól érezték magukat a sivatagban.

A Szahara nyugati részén, Afrika északnyugati partjainál több száz ősi kőemlékmű található 

– írja az IFLScience. Az építmények közt akad 10 ezer éves is.

2002 és 2009 között a Kelet-Angliai Egyetem által vezetett Nyugat-Szaharai Projekt keretében a szakértők felmérték a Tifariti nevű oázistelepülés körüli környezetet és régészeti lelőhelyeket. Az eredményeket bemutató könyv tavaly jelent meg.

A különböző formájú kőemlékeket eltérő kultúrák emelték az évezredek során.

Az építmények közt akadnak hosszú sorokba rendezett kisebb kövek, de vannak látványos, felállított sziklákból kialakított körök, illetve 5 méteres kőhalmok is.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy az építmények pontosan milyen célt is szolgáltak, de feltételezhető, hogy a kőemlékek többségét temetkezési szertartás során használták fel. 

Hasonló, kőből emelt temetkezési halmokat számos múltbeli kultúra létrehozott, kezdve a szkítáktól egészen a vikingekig.

A kőépítmények mellett a régióban több sziklarajzot is felfedeztek.

Az Erqueyez Régészeti Park barlangjaiban számos ilyen alkotást találni, a falakon állatokat, például gazellákat és antilopokat, illetve a térségből mára eltűnt zsiráfokat, elefántokat és orrszarvúakat örökítették meg.

Valamiért a terület hosszú időn át élhető maradt, még akkor is, amikor a környező régiók kietlenné váltak. Joanne Clarke, a Nyugat-Szaharai Projektben dolgozó szakember szerint erre az egyik magyarázat, hogy a környéken még akkor is maradt víz, amikor a tágabb térség teljesen kiszáradt.

A Nyugat-Szahara ezen részét eddig a Marokkó és a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság közti fegyveres konfliktus miatt nem tudták feltárni. 

A Nyugat-Szaharai Projekt eredményei azonban azt mutatják, érdemes folytatni a helyi vizsgálatokat, hiszen sok lelőhely várhat még felfedezésre.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek elveszett civilizációk


Megtekintések száma: 55760





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet