Titokzatos krátert fedeztek fel az Antarktiszon

2016. december 15., csütörtök




A King Baudoin jégmezőn találtak rá a szokatlan képződményre, mely mindent átírhat, amit az Antarktiszról tudunk.

Krátert találtak az Antarktiszon

Olyan felfedezés tettek, mely alapjaiban változtathatja meg az Antarktiszról alkotott képünket, ugyanis arra utalhat, hogy a kontinens merőben más volt, méghozzá sokkal korábban, mint gondolták.

Arról van szó, hogy nemrég találtak egy krátermaradványt, melyről először nem tudták mire vélni, hogy hogyan is keletkezett, hiszen ehhez hasonló képződmények vulkanikus úton is tudnak keletkezni.

A kutatók azonban némi vizsgálódás után kizárták, hogy ilyen módon jött volna létre. Sokkal inkább tűnik úgy a nyomokból, hogy egy aszteroida csapódott réges-régen az Antarktiszba.

A becsapódás viszont akkor következett be, amikor még nem borította örök jégpáncél a hatalmas lakatlan kontinenst.

Átformálhatja azt, amit eddig tudtunk

Egyrészt azért jelentős a mostani felfedezés, mert a hatalmas, meteorit által keltette lyuk tanulmányozása rávilágított arra, hogy a felmelegedés alulról is hatással van a sarki jégtakarókra, még az Antarktiszon is, ahol alulról gyakorlatilag nem ismertek ilyen hatást, hiszen az egész kontinens egy megfagyott, fagyba zárt ökoszisztéma.

Ennek ellenére a krátert később megtöltő víz nem úgy verte vissza a napfényt, ami a tudósokat rvilágította arra, hogy a globális felmelegedés hogyan is hat ki a sarkokra.

A meleg szél folyamatos eróziója eléri, hogy a jégpáncél felszíne ne verje olyan nagymértékben vissza a napfényt, így annak jelentős része jut le a jég mélyebb rétegeibe.

Ez pedig egy képlékeny halmazállapotúm olvadt jeget hoz létre, egy olyan jég alatti tavat, mint amilyen a Vosztok-tó is.

Ez annyit jelent, hogy Az Antarktisz jege is képes belülről, pontosabban alulról olvadni, mint az olyan jégtáblák, melyek szintén alulról olvadtak a melegedő óceánok vize miatt.

Akkor csapódhatott be, amikor még nem volt jég az Antarktiszon

Egyes vizsgálatok szerint a meteorit, melynek még nem találták meg a maradványait, akkor csapódhatott be, amikor még az Antartkiszt nem borította jég.

Korábban több rejtélyes térkép, többek között Piri Reis térképe is olyan partvonallal ábrázolta a partvonalakat, amik nem egyeznek a jelenlegi műholdas képeinkkel.

Különleges technológiával azóta képesek vagyunk a jég alá belátni, is kirajzolódtak az Antarktisz igazi körvonalai, ami furcsa mód pontos egyezést mutattak a térképpel.

A térkép 1513-ban készült, és az antarktiszi kontinens jég nélküli partvidéke is, melyet Maud királynő földjének hívtak. Mind a mai napig megmagyarázatlan, hogy ez hogy lehet, ugyanis a tudomány jelen állása szerint az Antarktisz nem az elmúlt 600 évben fagyott meg, hanem már régóta jégbe van zárva.

De akkor Piri Reis honnan ismerhette az Antarktisz eredeti körvonalait? A kráter talán erre a kérdésre is rávilágíthat, de az is lehet, hogy csak még több kérdés vetődik majd fel.

rejtély rejtélyek


Megtekintések száma: 66797





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet