Titokzatos, megmagyarázhatatlan dolog zajlik az űrben

2016. október 9., vasárnap




Tovább bővült az űrbéli rejtélyek listája, kutatók ugyanis valami megmagyarázhatatlant fedeztek fel az űrben.

Az űr végtelenje mindig is megannyi titkot és rejtélyt tartogatott az emberiség számára. Sem a mi életünkben, sem a következő generációk életében nem fogunk ezen kérdések jó részére választ kapni.

A válaszok keresése

Az is elképzelhető, hogy egyes kérdésekre, mint az univerzum keletkezésének miértje, és hogyanja, soha nem kapunk választ.

A világegyetemünk annyira összetett, hogy sokan úgy gondolják, annyira sok a kérdés a működésével kapcsolatban, hogy több egymás után élő, egymás tudását átöröklő emberi faj sem lenne képes azt megérteni, és mindenre választ kapni.

Ha valamikor éppen sikerül is megválaszolnunk egy-ez kérdést, mindig újabbak vetődnek fel. Egy megoldott kérdés 12 másikat vet fel, titokzatos rejtélyek kusza szövevényét létrehozva ezzel.

Ma már olyan közel érezzük magunkhoz a csillagokat, mintha csak karnyújtásnyira lennének.

Titokzatos jelenség, különböző teóriák

De még így is jóval több a kérdés, mint a válasz, zavarta össze a csillagászat kutatóit. Az egész rejtély még tavaly kezdtet kibontakozni, amikor felfedezték, hogy a csillag furcsán viselkedik, hiszen fokozatosan kezdi elveszíteni a fényét.

Ez viszont egyáltalán nem jellemző erre a típusú égitestre, a helyzetet pedig csak még különösebbé teszi az, hogy nagyon gyorsan zajlik ez a folyamat.

Annyira gyorsan, hogy az rengeteg természetes folyamatról szóló, amúgy is gyenge lábakon álló – teóriát kizárt.

Azóta számtalan különféle elmélet vetődött már fel, például az, hogy talán egy meteorraj vonult el az égitest elől, ez azonban matematikai számítások szerint kész képtelenség lenne.

Hiába vizsgálják kutatók az esetet, egyelőre senki sem tudja megmagyarázni, mi állhat a háttérben, hiszen még sosem láttak ehhez hasonlót a világűrben!

Idegen civilizáció lehet

Noha sok elmélet felmerült már a rejtélyes csillag kapcsán, az egyetlen, amit még nem sikerült cáfolni és felmerült, az az idegen civilizációkkal kapcsolatos elmélet.

Még a BBC is megszellőztette, hogy talán idegenek nyomára bukkantak a rejtélye csillagnál.

A KIC 8462852 körül ugyanis valami nagyon nagy dolog kering, ami időnként a csillag fényének 22%-át is eltakarja. Hogy mi lehet az, azt senki sem tudja.

Korábban több neves kutató is óvatosan felvetette, hogy talán óriási napelemrendszerek lehetnek a csillag közelében, vagyis Dyson-gömbök.

Ezeket pedig egy az embernél fejlettebb idegen civilizáció telepíthette oda, hogy hasznosítsa a KIC 8462852 fényét. A napelemrendszerek több százezer (!) kilométeresek is lehetnek.

Hivatalosan is rejtély

A jelenségre most hivatalosan is több neves tudós azt mondta, hogy ez egy olyan rejtély, melyről jelenlegi ismereteink szerint nem tudunk többet elmondani, így nem is tudjuk, hogy pontosan mi lehet.

Találgatások persze lehetnek, és az idegenekről szóló elméletet sem sikerült cáfolni, így valóban van esély rá, hogy egy másik faj által épített szerkezet okozhatja a fura jelenséget, de biztosat csak a további megfigyelések és kutatások jelenthetnének.

Így az elkövetkező évek nagy kérdése lesz, hogy vajon mit fedeznek fel a rejtélyes csillag körül.

rejtély rejtélyek idegen idegenek csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 223841





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet