Titokzatos múmia titkait tárhatják fel tehetséges magyar tudósok!

2018. október 28., vasárnap
Egyelőre senki sem tudta megfejteni ennek a múmiának a titkát. A magyarok hozhatnak áttörést!

A világ múmiái kiállításon látható egy olyan férfi múmiája, akinek az élete és halála is csupa rejtély. A kutatók a következő hónapokban próbálják megfejteni titkait.

Eddig ugyanis senkinek sem sikerült...

A rendkívül jó állapotban megmaradt testet a Magyar Természettudományi Múzeum egyik alagsori gyűjteményében őrizték éveken keresztül. Most azonban a kiállításon bárki megtekintheti a férfi földi maradványait. 

Mivel neve nem ismert, valószínű származási helye után erdélyi múmiának nevezték el.

"Egyelőre teljes rejtély számunkra, hogy ki ez az ember.

A szénizotópos vizsgálatok tanúsága szerint háromszáz évvel ezelőtt élhetett.

Egyelőre még azt sem tudjuk, milyen módon mumifikálódott a test" - mondta Szikossy Ildikó múmiaszakértő, a kiállítás egyik kurátora. A férfi magas, erős testalkatú, jóltáplált ember lehetett. 

A tudományos kutatás szempontjából örvendetes, hogy belső szervei is megmaradtak, mivel ezekből megannyi információt lehet nyerni életmódjával, betegségeivel kapcsolatban.

"A következő hetekben és hónapokban számos vizsgálatnak vetjük alá a férfi testét, hogy kiderítsük a titkait. Az eredményekről folyamatosan beszámolunk a nagyközönségnek.

Idővel remélhetően megtudhatjuk, hogyan halt meg, mik ezek a vágások a testén, és mi az a sárgás anyag, amely vékonyan beborítja"

- mondta a szakértő. Arra viszont aligha lesz válasz, hogy ki és miért vágta le szinte sebészi pontossággal a férfi lábait.

Egy ládában tárolták a múmiát. Még az is lehet, hogy a test a szállításkor nem fért bele a rendelkezésre álló ládába, és ezért vágták le térdben az alsó végtagokat - mondta Pap Ildikó, a kiállítás másik kurátora. 

A szakértők azt gyanítják, hogy a keménykötésű férfi egykor katona lehetett.

A világ múmiái kiállításon 4500 év történelmén kísérnek végig a páratlan leletek Egyiptomtól az ősi dél-amerikai kultúrákon át egészen a 18. századi Vácig. A tárlat az év végéig tekinthető meg a belvárosi Komplexben.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: szeretlekmagyarország

tudomány rejtély rejtélyek magyarsag magyarok


Megtekintések száma: 20178

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet