Titokzatos objektum ragyogja túl a galaxisunkat, a szakértők nem tudják, mi a forrása, és mi lehet! Idegenek a Tejút végén?

2018. augusztus 26., vasárnap




A csillagászok még nem tudják, pontosan mi lehet, vagy mi szolgáltatja az energiát ahhoz a fényforráshoz, mely a Tejútrendszernél 50-szer fényesebben világít.

Hogy mi lehet a rejtélyes objektum? Lehet szupernóva, valami eddig még ismeretlen űrbéli anomália, vagy akár mesterséges eredetű tárgy is. A jelenséget még 2015-ben fedezték fel, de azóta sem jöttek rá, hogy pontosan mi okozza.

Egy óriási labda-szerű valaminek tűnik, mely olyan fényerővel bír, mely 50-szer fényesebb a Tejút összes csillagánál is együttvéve.

Feltehetőleg egy gázlabda lehet, ennyit sikerül megállapítani azóta, ráadásul ez sem 100%-osan megerősített. Hogy mi adja a gázgömb fényét, és mi lehet a belsejében, az egyelőre rejtély.

Az objektum magja az előzetes mérések szerint úgy 10 mérföld átmérőjű lehet. Éppen ez adja a titokzatosságát, hiszen egy ekkora objektum nem lenne képes ekkora fényerőt produkálni, legalábbis hasonló méretekben nem ismer a tudomány ilyen jelenséget.

Sokan a szupernóva elméletet is elvetik, mivel ennek a valaminek a fényereje kétszer erősebb, mint bármely szupernóva fénye.

A képen látható illusztráció azt mutatja, hogy 10000 fényév távolságból milyennek látnánk ezt az objektumot. Nagyon erős fényűnek, már már vakítónak, és többszörösének, mint a mi napunk.

Felvetődött az is, hogy esetleg egy magnetárról lehet szó. A magnetár olyan neutroncsillag, melynek rendkívül erős a mágneses tere, ez a tér hozza létre az óriási mennyiségű elektromágneses sugárzást, mely részben röntgen-, részben gamma tartományba esik.

Azonban az objektum által produkált energia akkora mértékű, hogy némileg meghazudtolja a magnetár elméletet, és ellentmond jelenlegi fizikai ismereteinknek is.

Egy másik, drasztikusabb elképzelés szerint a tárgy nem természetes csillagászati folyamatok során alakult ki, tehát mesterséges.

Ez persze csak egy feltételezés egyelőre, de a csillagászok szerint ez is egy ténylegesen szóba jöhető lehetőség.

Ha valóban idegenek építette szerkezetről van szó, akkor lehet, hogy egy gigantikus energiaforrás lehet, mely a kozmoszból alakítja át a civilizáció számára szükséges energiát.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás kozmosz


Megtekintések száma: 55832





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet