Titokzatos sarkköri civilizációtól származó múmiákra bukkantak!

2023. augusztus 31., csütörtök




Az elmúlt évtizedek legnagyobb felfedezése lehet

Nemrég valami olyanra bukkantak a szibériai állandóan fagyott permafrosztban, amire nem számítottak. Múmiák kerültek ugyanis elő, melyek semmilyen eddig megtalált civilizációhoz nem tartoznak.

Azért ennyire jelentős a felfedezés, mert egy eddig számunkra ismeretlen civilizáció maradványait tárhatták fel.

A sarkkörön élő népről ugyanis gyakorlatilag semmit sem tudni, sokáig még létezésük is vitatott volt.

A testek gondosan be voltak burkolva, volt köztük felnőtt és csecsemő is.

Feltételezhetően évszázadok óta a föld alatt heverhetnek, és egy eddig nem ismert, a sarkkörön élő civilizáció tagjai lehetnek. Vagyis egy elveszett civilizációt fedezhettek most fel újra ezekkel a múmiákkal.

A felfedezett testeket vastag textilanyagba, szőrmébe és fakéregbe burkolva temették el. A felnőtt maradványait rézlemezek, a gyermekét pedig rézedény töredékei is takarták. Azt nem tudni pontosan, hogy a rezet miért használták, de feltételezik, hogy antimikrobiális hatásai miatt lehetett rá szükség.

Ez ugyanis nagymértékben segíthette a testek konzerválását.

Ehhez jött még a fagyott talaj, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy a múmiák ennyi idő elteltével is épek maradjanak. A legnagyobb test megközelítőleg 170 centiméteres, tehát egy felnőtthöz tartozhatott. 

Korábban is találtak már néhány múmiát, azokat sem sikerült azonosítani, már akkor felmerült egy eddig ismeretlen civilizáció léte...

A kisebb valószínűleg egy gyermeké, aki halálakor nem lehetett több 6 hónaposnál.

A koruk egyelőre nem ismert, de azt feltételezik, hogy valamikor a középkorból származhatnak.

Nem kezdtek neki a múmiák kicsomagolásához, mert az erősen károsítaná a leleteket, ezért egyelőre különféle egyéb eljárásokkal kutatják őket.

A szakértők genetikai, törvényszéki és történelmi módszereket fognak alkalmazni.

Elmondásuk szerint szenzációs történelmi és régészeti felfedezést tettek. Egy elveszett civilizációról tudhatunk meg most rengeteg új dolgot. Fejlett civilizációról lehetett szó. Korábban a szakértők olyan 10. századi bronztálra is bukkantak a lelőhelyen, amely közel 6 000 kilométerről, Perzsiából került a régióba.

A történelem során alig tudtak meg valamit erről a rejtélyes kultúráról. Talán ezen múmiák most megadják a végső választ arra, hogy kik is voltak a sarkkörön élt emberek...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély rejtélyek elveszett civilizációk


Megtekintések száma: 224063





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet