Titokzatos, több ezer éves vallási kultusz templomára bukkantak!

2017. május 8., hétfő




Egy elveszett vallásra derülhet fény?

A vallások mindig is fontosak voltak az emberiség számára a történelem során. Nem csak arról van szó, hogy egyfajta erkölcsi fékként funkcionáltak, hanem arról is, hogy bizonyos jelenségek, istenek létét tudták az emberek feldogozni általuk.

Azt gondolnánk ma már, hogy a világ összes valaha létezett vallást ismerjük.

Pedig ha így gondoljuk, talán nem is tévedhetnénk nagyobbat. Sokan nem tudják, de napjaink legnépszerűbb vallását, a kereszténységet számos más, sokkal idősebb - több ezer éves múltra visszatekintő - vallás előzött meg.

Vannak még most is olyan vallások, melyekről lehet, hogy semmit sem tudunk, a létezésükről. Mélyen el vannak temetve, és talán soha nem kerülnek felszínre.

Időnként aztán mégis sokkoló felfedezésekben van része az emberiségnek.

Mint amilyen felfedezés az volt, amikor nem túl régen egy ásatás keretében egy olyan ősi templomra bukkantak, ami egyetlen valláshoz sem köthető.

A nem régi megtalált templom nagyon nehezen kapcsolódik az eddig megtalált vallásokhoz a Földön. Vannak ugyan egyértelműnek ható utalások, de alapjaiban véve még sok a kérdés a megtalált több ezer éves templom, és annak maradványai körül.

A régészek alapos vizsgálatoknak vetették alá a régészeti leleteket és maradványokat, így közelebb kerültek a megoldáshoz, és a misztikum egy része mégis lehullt a templomról.

Egyes részei és a stílusa ugyanis arra utal, hogy egy Mithrásznak épült templom lehetett ott egykoron.

Mithrászt, Ahura-Mazda, a perzsák legfőbb Istene teremtette.

Mithras, Mitra néven az ind hitregékben a felkelő nap istene, később Mithra névalakban a perzsa vallásban egyre jobban előtérbe kerül, s a világosság istene, a perzsa vallás megváltója lett, aki a jóság és az igazság küzdelmében a diadalmas vezér szerepét játssza.

Ez a vallás sokkal régebbi a kereszténységnél, és számos pontjában egyezik is Krisztus történetével, és az őt övező elemekkel.

A világ minden szegletében előkerültek már Mithrászhoz köthető templom maradványok, ám az egyelőre rejtély a történészek és vallásszakértők előtt, hogy hogyan voltak képes ilyen mértékben elterjedni, népszerűvé válni.

OSZD MEG másokkal is!

rejtély érdekes rejtélyek érdekesség vallás történelem


Megtekintések száma: 37748





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet