​Tizenkét évesen fúziós reaktort épített a gyerekszobájában egy amerikai fiú

2020. október 8., csütörtök
Csupán pár órával a tizenharmadik születésnapja előtt Jackson Oswalt két deutérium atomot fuzionált abban a reaktorban, amit a saját játszószobájában épített az otthonukban.

A Tennesseeben található Memphis városában élő Jackson ezzel egy új világrekordot döntött meg, ugyanis ő lett a valaha volt legfiatalabb ember, aki nukleáris fúziót hajtott végre a Földön.

Az egészen impozáns teljesítményét a Fusor.net és a The Open Source Fusor Research Consortium is hitelesítette, valamint Richard Hull fúziós kutató is alátámasztotta, aki nyomon követi az összes amatőr fizikus ez irányban történő tevékenységét – számolt be róla a Guinness World Records.

Mondanunk sem kell talán, hogy Jackson ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvének legújabb, 2021-es számába is. A fiú először tizenkét évesen találkozott a fúzió fogalmával, miközben a világhálón böngészett.

Nagyon sokat olvasott Taylor Wilson autodidakta fizikusról, aki önszántából egészen fiatalon épített magának egy fúziós reaktort. Mindez inspirálta Jacksont, aki szinte azonnal neki is látott a szerkezet megtervezésének és a folyamat kivitelezéséhez.

“Először nem tudtak létrehozni kellő erősségű vákuumot ahhoz, hogy beindítsam a fúziós reakciókat, de türelemmel és kitartással végül sikerült elérnem a célomat.”

mondta az ifjú tudós.

A fiú családja és barátai érthetetlenül álltak az eset előtt, hiszen nem tudták még csak elképzelni sem, mit barkácsolhat a fiatal fizikus a szobájában. Sokan meg voltak győződve arról, hogy Jackson terveit lehetetlen véghezvinni, ő viszont rácáfolt a kétkedőkre. 

Az otthonában berendezett laboratóriumban annyi eszköz található, hogy még saját maga sem tudja fejben tartani az alkatrészeket, ezért egy listát írt róluk.

(Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!)

Habár a koronavírus-járvány miatt idén otthon kellett maradnia, a kutatásaihoz rengeteg anyagot tudott átnézni az interneten, így ez nem akadályozta meg őt abban, hogy tovább folytathassa saját maga képzését. Jackson ma már 15 éves, egyre ritkábban kísérletezik, arra viszont rendkívül büszke, hogy bejegyezték őt a Guinness Rekordok Könyvének 2021-es kiadásába.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2260

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet