Tízszer több galaxis lehet a világegyetemben, és még ennél is több civilizáció!

2016. október 15., szombat
Legalább tízszer annyi galaxis van az univerzumban, mint azt eddig hitték, ráadásul ezen galaxisok javarészét még nem vagyunk képesek látni, megfigyelni. Ez felveti annak is a lehetőségét, hogy az élet előfordulása is legalább tízszer magasabb az univerzumban!

Hihetetlen felfedezést tettek a csillagászok a Hubble-űrteleszkóp segítségével. Az űrkutatás szegmense mindig is úgy gondolta, hogy talán jóval több galaxis lehet a világegyetemben, mint bárki gondolná, de a Hubble által szolgáltatott adatokból az derült ki, hogy még ők is alábecsülték a galaxisok számát.

Ez egy olyan felfedezés, ami alapjaiban változtathatja meg az univerzumunkról alkotott képet, valamint az űrben feltételesen létező idegen civilizációk előfordulásával kapcsolatos téziseinket.

Jelentős felfedezés

Hubble-vel végzett vizsgálatok alapján a csillagászok a kilencvenes években 100 milliárdra becsülték a megfigyelhető univerzumban a galaxisok számát.

A szakértők az űrteleszkóp és más obszervatóriumok adatait időközben az univerzum háromdimenziós képévé alakították.

Ezután különféle matematikai modellek segítségével voltak képesek kiszámolni az adatokat, hogy aztán feldolgozhassák azokat.

A rengeteg számolgatás, és modellezés után jutottak arra, hogy jelenleg a galaxisok közel 90%-a egyszerűen nem észlelhető, nem látható Földünkről.

Ez pedig azt jelenti, hogy legalább tízszer több galaxis létezhet a térben, mint korábban bárki gondolta volna.

A kutatás során továbbá az is kiderült, hogy a fiatal univerzumban jóval több és kisebb galaxis létezett, melyek az idő múlásával vélhetően olyan nagyobb galaxisokká olvadtak össze, mint a Tejútrendszer.

A csillagok pontos számát a kutatók nem közölték, de egy nagy galaxis akár több milliárd csillagot is magába foglalhat.

A Tejútrendszerben körülbelül százmilliárd csillag van. A megfigyelhető kozmosz galaxisainak száma az egybilliót is átlépi.

Tízszer nagyobb az esély az idegen civilizációkra

A felfedezés azért is nagyon nagy jelentőségű, mert ezzel tízszer nagyobb lesz az esély, hogy idegen civilizációk létezzenek a világegyetemben.

Az eddigi színtiszta matematikán alapuló számítások szerint is több száz fejlett civilizációnak kell lennie valahol a mélyűrben, de most, hogy kiderült, tízszer nagyobb élettere van a világnak, az esély is megtízszereződött.

Ráadásul ez megmagyarázná azt, hogy ha ennyi idegen civilizáció létezik az univerzumban, akkor miért nem akadtunk még egyiknek sem a nyomára.

A távolságok ugyanis iszonyatosan nagyok, és mint kiderült, nem vagyunk képeske érzékelni az univerzum 90%-át.

Olyan ez, mintha egy pohár kólában egyetlen buborékból próbálnánk nézelődni, de nem látunk túl a saját buborékunknál sem, pedig a pohár – a világegyetem – tele van buborékkal, és talán mindegyikben él egy civilizáció.

tudomány hihetetlen csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 93979

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet