Több évtizedes katasztrófahullám söpörhet végig a Földön

2020. február 9., vasárnap




A Föld fagyos időjárással és harapós hóviharokkal szembesülhet az elkövetkező 30 évben, ahogy a baljós "szoláris minimum" hatást gyakorol a bolygónkra, figyelmeztetett egy tudós.

A hideg, amelyet a Nap természetes "hibernációja" okoz, élelemhiánnyal fenyeget, amikor a hőmérséklet leesik az egész bolygón, mondják a szakértők.

A Föld meg fogja tapasztalni a szoláris minimum hatását, egy csendes időszakét, amelyben a Nap kevesebb energiát vagy hőt bocsát bolygónk irányába, mint általában.

-írja az ÚjVIlágtudat

A NASA szerint a Nap 2020-ban éri el az elmúlt 200 év legalacsonyabb aktivitását.

Valentina Zharkova, a Northumbria Egyetem szakértője szerint ez azt eredményezheti, hogy az átlaghőmérséklet akár 1 Celsius fokkal is csökkenhet egy 12 hónapos időtartam alatt. (1)

Lehet, hogy ez nem tűnik túl soknak, de egy egész fok nagyon fontos a globális átlaghőmérsékletek tekintetében.

"A Nap közeledik a hibernációs periódushoz," - mondta Zharkova professzor, aki több tudományos publikációt közölt a szoláris minimumról.

"Kevesebb napfolt képződik a Nap felszínén, így kevesebb energiát és sugárzást bocsát ki a bolygók és a Föld felé."

A szoláris minimumok a Nap természetes életciklusának részét képezik, és 11 évente egyszer fordulnak elő. A 2020-as minimum azonban különösen hidegnek ígérkezik.

Ennek oka az, hogy egy olyan ritka esemény kezdetét jelzi, amely Nagy Szoláris Minimum néven ismert, és amelynek során a Nap által kibocsátott energia még a szokásosnál is nagyobb mértékben csökken.

Ez mindössze körülbelül 400 évente fordul elő. A legtöbb hatása azonban veszélytelen lesz.

Zharkova professzor azonban jeges évszakokra és nedves nyarakra figyelmeztet, amíg a Nap aktivitása 2053-ban ismét meg nem emelkedik.

A Kanadában és Izlandon a közelmúltban tapasztalt szokatlan hidegek szerinte bizonyították, hogy a Nagy Szoláris Minimum már kezdetét vette.

"A hőmérséklet csökkenése hideg időjárást eredményez a Földön, nedves és hideg nyarakat, hideg és nedves teleket," - mondta.

"Valószínűleg nagy fagyok lesznek, mint most Kanadában, ahol -50 Celsius fokos hőmérsékletet mértek. De ez csak a Nagy Szoláris Minimum kezdete, a következő 33 évben még több hideg várható."

Az utolsó Nagy Szoláris Minimum, amely a Földet sújtotta, a Maunder-minimum volt, amely 1645-től 1715-ig tartott.

A NASA szerint ebben az időszakban a Nap fényereje lecsökkent, és a hőmérséklet lezuhant az egész világon. A brutális hideg évtizedek során a híres vízi utak, például a Temze és Amszterdam csatornái rendszeresen befagytak, ami manapság ritka eseménynek számít.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: ÚjVIlágtudat

katasztrófa tudomány


Megtekintések száma: 16544





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet