Több küldetésnek is befellegzett a NASA-nál!

2017. március 22., szerda
Az új költségvetés több küldetést is ellehetetlenít, ahogy a hangsúly áthelyeződik.

A Fehér Ház a napokban tette közzé a 2018-as évre vonatkozó előzetes költségvetési tervezetét, amely egyelőre csak a főbb vonalakat vázolja fel, éspedig nem a teljes feladatkörre, hanem pusztán a nem kötelező jellegű kiadásokra vonatkozóan. Ebből kiderül, hogy a NASA szintén kevesebb pénzből gazdálkodhat, bár itt inkább a hangsúlyt helyezik át egyéb területekre.

A kampány időszakában már elhangzottak bizonyos ígéretek Donald Trump részéről, amelyekből sejteni lehetett, hogy a klímakutatás helyett ő a különböző égitestek vizsgálatát részesítené előnyben.

A tervezetben ez köszön vissza, hiszen előbbi területen több nagyobb projektet törölnek, miközben igyekeznek garantálni az SLS-Orion páros, valamint a több hold és bolygó megfigyelését biztosítani hivatott küldetések előkészítését.

Szembetűnő, hogy az Earth Sciences néven futó osztály 102 millió dollárral kevesebbet kap, ami négy fontos projekt (az óceánokat tanulmányozó PACE, a légköri szén-dioxid szintjét az ISS-ről figyelni hivatott OCO-3, a jelenleg is a napszelet figyelő DSCOVR, valamint a klímát monitorozó CLARREO Pathfinder) esetében jelent komoly érvágást. Az aeronautika eközben 624 millió dollárt kap, hogy a kereskedelmi szuperszonikus repülések terén lépjünk előre.

Szintén kiesik a menetrendből az ARM (Asteroid Redirect Mission), amely a következő évtizedben állított volna Holdhoz közeli pályára egy ilyen objektumot, hogy azután azt közvetlenül vegyük szemügyre.Ehelyett valószínűleg a Holdat részesítik majd előnyben, ahogy az nemrég szintén elhangzott, miközben az SLS és az Orion további 3,7 milliárdot kap, a Jupiter érdekes holdját megfigyelni hivatott Europa Clipper folytatódik (sajnos immár a külön landolóegység nélkül), a Mars 2020 pedig szintén megmarad, hogy újabb landoló jusson el a vörös bolygóra. Bolygókutatásra összesen 1,9 milliárd dollárt irányoznak elő, bár azt nem tudni, hogy az Europa-landoló miért esik ki innen, hiszen éppen ez kínálja az egyik legjobb esélyt az élet felkutatására.

A NASA a meglévő költségvetéssel április végéig gazdálkodhat, most a Kongresszuson a sor, hogy a kidolgozzák a részleteket, majd pedig megtárgyalják a teljes tervezetet. Amennyiben ezt jelentős változtatások nélkül fogadják el, a NASA 1 százalékkal kapna kevesebb pénzt, míg mások (így például az EPA, jóval nagyobb érvágást lesznek kénytelen elszenvedni, a növekvő katonai kiadások mellett). Az USA esetében némileg érdekes a helyzet, hiszen az éles szembenállás miatt éveken keresztül nem sikerült átverni a költségvetési tervezeteket, ez azonban most, a Republikánusok többsége miatt, valószínűleg kisebb akadályt jelent majd.

Forrás: sg.hu 

tudomány nasa űrkutatás


Megtekintések száma: 30039

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet