Több milliárd éve létezhet élet az univerzum más pontjain

2016. augusztus 4., csütörtök




Az univerzum 13,8 milliárd éves, a mi bolygónk viszont csak 4,5 milliárd évvel ezelőtt született. Elképzelhető a kutatók szerint, hogy az élet egyes helyeken az ősi Föld idején is már jóval fejlettebb szinten állt.

A Földi élet nem biztos, hogy az első és egyetlen élet volt, ami kialakult az univerzumban. Talán nem is a legrégebbi. Egyes elméletek szerint az univerzumunk egy üres tér, ahol csak itt a Földön alakult ki élet, azonban sok szakember ezt szinte lehetetlennek tartja.

Egy új eredményre hivatkozva úgy gondolják, hogy az élet akár már a Föld előtt elkezdhetett kialakulni, és ki is alakult, sőt, magas fejlettségi szintet érhetett el.

Talán amiatt nem találkoztunk mégsem idegen lényekkel, mert annyi idő eltelt kialakulásuk óta, hogy azóta kipusztultak, vagy önmagukat pusztították ki, de az is lehet, hogy a kialakult fajok egy csillagközi háborúban egymást irtották ki.

Azt is számításba kell venni, hogy mi van, ha az élet bár létezik valahol már sokkal régebben mint  Földön, bizonyos környezeti tényezők talán csak nem túl régen alakultak úgy, hogy az élet továbbfejlődjön.

vegtelen-vilagegyetem

Könnyen elképzelhető, hogy az élet csak néhány millió vagy milliárd év múlva lesz a galaxisunkban olyan fejlettségi szinten, hogy kommunikálni tudjanak velünk.

A Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ kutatója, Avi Loeb szerint még messze nem értük el azt az időt, amikor az élet megjelenésének esélye a legmagasabb ponton áll a világegyetemben.

Az élet legkorábban az ősrobbanás után 30 millió évvel alakulhatott ki – érvel a kutató.

Ekkor gyulladtak ki az első csillagok, teleszórva a kozmoszt az ismert élethez elengedhetetlen szénnel és oxigénnel. Azt is tudni, hogy körülbelül mikor hal ki minden élet a világegyetemben.

Az élet 10 billió év múlva fog eltűnni, mikor az utolsó csillagok is kihunynak.

Hogy utána mi fog történni, azt senki sem tudja. Az űr egy viszonylag hideg, sötét hely lesz, tele fekete lyukakkal, amik egymásba rántják társaikat, ezzel egyesülve, majd egyetlen térponttá zsugorítva újra a világot, hogy aztán bekövetkezzen a világ születése ismét, azaz egy második - vagy ki tudja hanyadik - nagy bumm.

Az élet esélyei folyamatosan nőnek az idő múlásával. Avi Loeb számítása szerint lesz olyan idő a jövőben, amikor a mainál 1000-szer nagyobb lesz a valószínűsége.

csodalatos-univerzum

A kérdés már csak az, hogy velünk, az emberiséggel mi lesz addig. Képesek leszünk-e újabb technológiai és evolúciós szintet lépni, vagy megrekedünk egy adott ponton, és elpusztítjuk önmagunkat.

Ha sikerül túllépnünk saját magunkon, talán kapcsolatba léphetünk más hasonlóan fejlett fajokkal a jövő kozmoszában.


Megtekintések száma: 5193





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet