Több milliárd éves ősi életformát azonosítottak a tudósok: a Föld történetének születésekor is jelen lehetett

2019. szeptember 30., hétfő
Mostantól biztosnak mondható, hogy a cianobaktériumok, azaz a fotoszintetizáló kékbaktériumok által létrehozott üledékszerkezetek, szaknyelven sztromatolitok a Földi élet legősibb nyomai.

A geológia és az evolúcióbiológia korábban úgy becsülte, hogy hozzávetőlegesen 3,2-3,5 milliárd évvel ezelőtt a fenti formában indult meg az élet a bolygón.

Az Új-Dél-Wales Egyetem kutatói a rangos Geology folyóiratban szeptember 25-én publikálták tanulmányukat, amelyben ismertetik az általuk feltárt bizonyítékokat arról, hogy a 3,5 milliárd éves sztromatolitok valóban a legkorábbi életformák nyomait őrzik.

A nyugat-ausztráliai Pilbara területén található, a földkéreg rendkívül ősi rétegeiből álló Dresser formációban 1980-ban talált geológiai minta átfogó analízise és a kőzet belső rétegeinek feltárása azt mutatta, hogy a szóban forgó sztromatolitok kétség nélkül az élet legősibb ismert nyomai a Földön.

Ezt nemcsak a megkövesedett cianobaktérium-telepek jellegzetes nyomai jelzik a kőzetminta felszínén, hanem a furatokból nyert, szerves anyagra utaló nanorészecske méretű maradványok, mikroorganizmusok egykori jelenlétét jelző struktúrák is. 

Nem mellesleg a mért izotóparányok is egyértelműen erre utalnak.

Az ausztrál kutatók szerint a felfedezés más, földönkívüli, például marsi életformák kereséséhez is támpontot ad.

A felfedezés rengeteg szempontból világítja meg a bolygónk kezdeti történetét és az élet kialakulását is.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rejtély érdekes rejtélyek


Megtekintések száma: 74137

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet