Több mint 450 hatalmas geoglifát fedeztek fel az Amazonas mélyén

2017. február 7., kedd




A legendás dzsungel elfátlanított részein találtak rá a különleges, és egyelőre ismeretlen eredetű ősi műalkotásokra.

Óriási felfedezést tettek nemrég az Amazonas vidékén. 450 különálló, nagy méretű geoglifát találtak, méghozzá olyan területeken ahol korábban kiirtották már az erdőséget.

Feltehetően éppen ez vezethetett a váratlan felfedezéshez, ugyanis ezek a minták, és fölbe vájt alakzatok, szimbólumok nem lennének még ma sem láthatóak, ha a dzsungel sűrűje elfedné őket.

Soha azelőtt nem találtak hasonló műalkotásokat, és ilyen bonyolult szimbolikájú geoglifákat.

Az előzetesen elvégzett vizsgálatok alapján már annyit tudni lehet, hogy legalább 2000 évesek, vagy idősebbek. Valószínűleg egy az Amazonas vidékein élő kultúra elveszett műemlékei lehetnek, de az még kérdése, és hogy mi célból hozhatták őket létre, és mit is jelentenek.

Egyes földbe vájt struktúrák nagyon hasonlítottak többek között a Stonehenge alapjához is, így már az is felmerült, hogy a Stonehenge-nek köze ehet valahogyan az Amazonas vidékén talált geoglifákhoz.

Kevés lelet került eddig elő erről a területről, és az is külön rejtély, hogy kinek, vagy milyen népcsoportnak, kultúrának lehet a műve ez az egész.

A vizsgálatok alapján ezek a geoglifák összefüggnek, azaz ugyanattól az alkotó "kéztől" származnak. Az is érdekes kérdés, hogy hogyan készítették ezeket, mikor nem lehetett egyben látni őket felülről, és nem voltak olyan könnyen meghatározható referencia pontok a dzsungel sűrű növényzetében.

Ez mindenképp nagyon fejlett matematikai, és geometriai tudást felételez, vagyis ezen geoglifák készítői nagyon okosak lehettek.

Ha ezt a kapcsolatot sikerül bebizonyítani, az hihetetlen lkést adhatna a kutatásoknak, és valami olyan dologhoz nyithatna utat, amiről álmodni sem mertünk.

Ugyanakkor felveti azt a nagyon titokzatos kérdést, hogy hogyan állhattak ezek kapcsolatban egymással, hiszen nem is egy helyen, egy időben készültek. Ennek ellenére mégis láthatóak a hasonlóságok a régészek szerint, akik már mindkét helyszínt látták.

Persze ez még csak egy hipotézis, melyek bizonyítani kell, de mindenesetre egy nagyon is érdekes felvetés.

A geoglifákról úgy sejtik, hogy némelyikük talán valamiféle rituálé, vagy szertartás helyszíne lehetett korábban.

Az elmúlt néhány évtizedben régészek egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy az Amazonas-medencében a múltban számos nagyobb és társadalmi szempontból is összetettnek számító közösség élhetett.

Az Amazonas-medence középső, valamint déli része sűrűn lakott terület volt, és ezeket a tájakat jelentős részben az itt élők által hasznosított erdők, földek és háziasított növények borították.

Talán ennek az ismeretlen civilizációnak a művei lennének a most megtalált geoglifák, melyekből legalább 450 darabot találtak? Vagy más magyarázat van keletkezésükre?

A kérdés csak az, vajon mit rejtenek még az Amazonas sűrű dzsungelének magas fái? Egy még megdöbbentőbb titkot?

rejtély rejtélyek elveszett civilizáció elveszett civilizációk


Megtekintések száma: 116685





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet