Több mint 7000 szibériai lyuk nyílhat a közeljövőben

2017. március 26., vasárnap




Ezek pedig közvetlenül veszélyeztethetnek minket.

Újabban egyre több kráter, és különféle lyuk nyílik Szibéria-szerte, és ezek száma a jövőben megsokszorozódhat, ami komoly problémát zúdíthat rá a Földre.

Rengeteg elmélet látott már napvilágot arról, hogy ezek a lyukak mik lehetnek pontosan, és hogyan keletkeznek, de az igazság az, hogy senki sem tudott olyan átfogó magyarázattal szolgálni - még a geológusok sem, nekik is csak tippjük van - mely minden aspektusát megmagyarázza.

Az egyik elmélet, hogy víznyelők, azonban ez az elmélet nem állja meg teljesen a helyét, ugyanis az előfordulások most, a globális felmelegedés erősödésével lett egyre gyakoribb.

Iszonyatosan nagy ütemben szaporodnak, és igen veszélyesek, ugyanis többször metánt, és egyéb üvegházhatást okozó gázokat mértek a közelükben.

Ez pedig inkább egy másik elméletet erősít, mely szerint ezek metánkitörések, azaz a lyukak helyén eredetileg nagy mennyiségű metán, és egyéb gázok halmozódtak fel.

Mivel azonban a globális felmelegedés melegíti a klímát, és a permafroszt lassan olvadásnak indult Szibéria alatt, ezért az ott lévő hatalmas metánkészletek a felszínre törnek.

Ezek drasztikus mértékben növelhetik meg pár év alatt az üvegházhatást, a visszafordíthatatlan szinte. Vagyis komoly katasztrófa felé sodorhatják a bolygónkat.

Arról nem beszélve, hogy egyes városok alatt is lehetnek ilyenek, és elég egy rossz pillanat, és egy egész város metángázban égne el, vagy gyúlna meg, de az is elképzelhető, hogy csak belezuhanna egy fél város egy hatalmas lyukba, mindegyik esetben emberek ezrei halnának meg.

Elméletileg még az is megtörténhetne, hogyha elég nagy erejű metánszivárgás talál utat a felszín felé, akkor egy szikra berobbanthatja a légkört több négyzetkilométeres területen.

Minél több metán szabadul fel, annál gyorsabban melegszik a légkör, és minél gyorsabban melegszik a légkör, annál gyorsabban, és annál több metán szabadul a légkörbe.

Az ördögi kör pedig azt eredményezheti, hogy hamarosan az oxigén és a gázok mértéke a levegőben mérgező lesz az ember számára, ami rövidtávon is súlyos légszennyezettséggel járhat, hosszabb távon pedig a fajunk fennmaradását is veszélyeztetheti.

Hogy mikor következik be, vagy bekövetkezik-e egyáltalán, senki sem tudja megmondani. Egy biztos: valós veszély lehet a jövőben és érdemes lesz odafigyelnünk rá.

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány


Megtekintések száma: 62535





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet