Több száz millió éves tumor maradványaira bukkantak

2016. december 9., péntek
Olyan fosszíliára bukkantak, mely alapjaiban írhatja újra mindazt, amit a rákról, és kialakulásáról tudunk.

Egy több száz millió évvel ezelőtt keletkezett fosszília maradványaiban rákos megbetegedésre, azaz tumorokra utaló maradványokat találtak a régészek egy ásatás során.

Ezzel újra kell majd írnunk a rákról alkotott képünket, legalábbis a kialakulásával kapcsolatos információinkat.

Ugyanis a lelet arra utal egyértelműen, hogy jóval régebben is voltak már rákos megbetegedések, olyan időkben, melyekből korábban nem is feltételeztük, hogy elő fognak ilyen nyomok kerülni.

A most talált 255 millió éves lelet egy Gorgonopsida megkövesedett maradványa volt. Elviselhetetlen fogfájást okozhatott a tumor, melyet jelenleg a világ legrégebbi, egyben legelső tumorjaként tartanak számon a felfedezése óta.

Gorgonopsidák a ma a Földön élő emlősök távoli rokonai voltak, melyek a dinoszauruszok előtt éltek a Földön. Később túlnyomó többségük végül kihalt, a ma is élő egyetlen leszármazottaik az emlősök.

Nagyon érdekes az, hogy már azelőtt kialakultak náluk különféle daganatok, hogy az emlősök kifejlődtek volna.

Ez sok érdekes kérdést vethet fel nem csak a rák fejlődésével, de eredetével kapcsolatban is. Az eredetileg jóindulatú tumor annak idején legnagyobb mértékben feltételezhetően az állatok állkapcsában lévő szövetekben alakult ki, és fejlődött.

A kórlefolyás miatt apró, fogszerű struktúrák alakulnak ki a fogsoron, melyek hatalmas fájdalmat okoznak. Az eddig előkerült legkorábbi hasonló betegséget tartalmazó lelet az utolsó jégkorszak korából származik, így a most megvizsgált fosszília új világrekordot döntött a maga nemében is.

Az állkapocs darabot, amiben megtalálták a tumor jeleit és maradványait, még eredetileg 2007-ben ásták ki a Ruhuhu-völgyben. Ekkor azonban még nem tudta senki, hogy tumorra fognak bukkanni a fosszíliában.

Egy végzős hallgató, Megan Whitney fedezte fel teljesen véletlenül, miközben azt vizsgálta, hogyan rögzültek az állat fogai, és milyen volt az állkapcsának felépítése.

A tudósok a papírnál is vékonyabb szeletekre vágták a fogakat és az állkapcsot, hogy mikroszkóp alatt is elemezhessék a mintát.

Az apró, kerekded csomókat szinte azonnal érzékelték a szemfogak gyökerénél. A gumók kicsi, fogszerű struktúrákból álltak, melyekhez különböző rétegű zománc és dentin tartozott.

Ekkor döbbentek rá, hogy a fosszíliában látott elváltozások pontosan megegyeznek egy összetett jóindulatú tumor által okozott elváltozással.

Ez azért is akkora jelentőségű felfedezés, mert soha ezt megelőzően nem mutattak ki ilyet, emlősökön kívül. Azt gondolták, hogy tumoros megbetegedés régebben elsősorban csak és kizárólag az emlősöket sújtotta.

Az effajta odontogének a leggyakoribb tumorok, melyek a fogakat érintik, ennek ellenére a tudósok máig nem tudják, miért alakulnak ki.

A felfedezés alapjaiban írhatja át a rák történelmét, és rávilágított arra, hogy mennyi mindent nem tudunk még a rákos megbetegedésekkel kapcsolatban.

tudomány egészség rák történelem rákkutatás


Megtekintések száma: 39016

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet