Több száz olyan jelre bukkantak, melyek idegenek üzenetei lehetnek: rejtély a tudósok számára!

2017. november 8., szerda
2 és fél millió csillag tanulmányozása során jutottak erre az eredményre a csillagászok.

A Laval egyetem tudósai elképesztő állítással álltak elő: szerintük 100 olyan potenciális jelforrást találtak, melyek az idegen civilizációktól származhatnak.

Hogy hogyan kerülhette el ez a SETI figyelmét? Feltehetően úgy, hogy az égbolt, és a csillagok csupán néhány százalékának megfigyelésére elég a költségvetésük, és az erőforrásaik.

Valamint az is nagyban közrejátszhat a dologban, hogy nem tudjuk értelmezni a jeleket, vagy egyáltalán felismerni az adott mesterséges jelek intelligens mivoltát. Ha ez így van, az komoly probléma, ugyanis könnyen lehet, hogy már rengeteg különféle rádió, és egyéb jel érkezett már egyes csillagképek felől, azonban mi elsiklottunk felettük.

A szakemberek egy óriási, alapos, és igen átfogó csillagászati kutatást végeztek, mely során 2,5 millió csillagot, és annak környezetét vizsgálták meg.

Az egész éveken át tartott, és még ehhez hozzávették az adatok kielemzését. Ezek során állapították meg, hogy 234 esetben találtak olyan jelre, mely intelligens jegyeket hordozott magán.

Ráadásul ezekben az esetekben semmilyen más, természetes jelenséggel, vagy egyéb dologgal nem lehetett a jeleket megmagyarázni, vagyis nem is lenne szabad létezniük.

Ez felveti az idegen eredet lehetőségét. A tudósok nem állítják, hogy ezek törvényszerűen mesterséges, idegen civilizációk által előállított jelek, de azt igen, hogy nagy esély lehet rá, hogy ez a magyarázat erre a most talált 234 jelre.

Olyan, mintha kapcsolat felvételi üzenetek lennének. Talán az idegenek már nagyon rég küldhették ezeket a jeleket ki, és az sem kizárt, hogy nagy részük már ki is pusztulhatott azóta, vagy elhagyva szülőbolygóját tovább állt.

Ez egy komoly probléma egyébként, ugyanis ha fel is vesszük a kapcsolatot, és válaszolunk is nekik, lehet, hogy már csak süket fülekre fogunk találni.

A szkeptikusok szerint azonban valójában pulzáló, vagy a légüres térben ritmikusan forgó molekulákról is szó lehet, a csillagászok nagy része azonban kizártnak tartja, hogy ezek ilyen mesterségesnek tűnő mintázatokat eredményezzenek.

A következő lépés most mindenképpen az, hogy ezt a szóban forgó 234 jelet tovább tanulmányozzák, és megvizsgálják azokat a helyeket, ahonnan ezek érkeztek, hátha újabbakat érzékelnek, vagy valami perdöntő bizonyítékra bukkannak a kozmoszban, amit már nem lehet letagadni…

tudomány idegen civilizációk csillagászat űrkutatás idegen civilizáció


Megtekintések száma: 142944

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet