Több száz titokzatos palackot találtak egy óceán mélyén heverő hajóroncsban

2016. november 5., szombat




Egy 19. századi elsüllyedt hajón rejtélyes rakományra bukkantak a régészek, mely elárulhatja a hajó eredetét is.

A hajóroncs eredetileg még a 19 században süllyedhetett el valahol a Balti-tenger és a Botteni-öböl határán fekvő Aland-szigetektől délre.

A régészek és kincsvadászok már egy ideje vizsgálják a roncsokat, amik rendkívül jó állapotban maradtak meg, szinte mintha csak tegnap süllyedt volna el a hajó.

Ennyire jól megőrződött hajóroncsot kiváltság találni. Az pedig különösen bámulatos, hogy a hajónak fennmaradt a rakománya is, melyet rengeteg titok övez.

Ugyanis a 26 méter hosszú roncsban több száz, érintetlenül maradt palackot találtak, melyekről nem tudják még, hogy mi lehet bennük.

A Balti-tengeri hajóroncsok feltárásán dolgozó Jerry Wilhelmsson és búvárrégész csoportja engedélyt kapott arra, hogy felszínre hozzon néhány palackot és megvizsgálja tartalmukat abban a reményben, hogy kiderül, honnan származik a rejtélyes hajó.

Ez pedig közelebb vinné őket ahhoz is, hogy kiderítsék, pontosan mi volt a neve a hajónak, ki volt a kapitánya, és a legénység tagjai is előbb-utóbb akár a nyilvánosság elé tárulhatnak.

A régészek szerint a hajó 1850-1870-es évekből való, legalábbis erre utal a szerkezete, és felépítése. A rakodótérben lévő több száz felbontatlan palack némelyikének tartalmát mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy közelebb jussanak a megoldáshoz.

A terület egyébként nagyon gazdag a különféle hajóroncsokban. Annak idején a térségben rengeteg hajó lelt itt hullámsírra, sokan csak hajótemetőként emlegetik az efféle viharos helyeket.

Külön érdekesség, hogy nemrég a nem túl messze lévő Aland-szigeténél a Kronan nevű királyi hajó roncsában egy 340 éves sajtdarabra bukkantak régészek.

érdekes érdekesség történelem kincs kincsek hajóroncsok


Megtekintések száma: 169284





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet