Több száz új bolygó találtak!

2017. február 14., kedd




Száznál is több új bolygó fedeztek fel a tudósok a Hawaiin található obszervatóriumi program keretében. Lehetnek köztük lakott bolygók is.

Rengeteg új bolygók, köztük exobolygót fedeztek fel nemrég csillagászok. A Hawaiin nemrég indult új obszervatóriumi program keretében tették a páratlan felfedezést.

A csillagászok elmondása szerint a száznál is több bolygó között több exobolygó is lehet, melyek között az sem kizárt, hogy lakható bolygót is találunk.

A potenciális exobolygókat - Naprendszeren kívüli bolygókat - a hawaii Mauna Kea vulkán csúcsán álló HIRES spektrométernek az elmúlt húsz évben a radiális gyorsulás módszerével gyűjtött adatait elemezve találták - közölték a Kaliforniai Egyetem Santa Cruz-i intézményének asztronómusai keddre virradóra.

Tehát ugyan régebbi adatokat elemeztek át, de mégis rengeteg soha eddig nem látott bolygót találtak.

Az élet szinte nyüzsöghet ezekben a rendszerekben. Sok olyan csillagot találtak, ahol egyes bolygók kifejezetten a lakható zónán belül helyezkedtek el, ez pedig reménnyel tölti el az idegen élet után kutató csillagászokat.

A kutatás során 1600 csillagot, és azok környezetét nézték át, ami hatalmas adatmennyiség, így évek teltek el, mire megszületett az átfogó tanulmány, a megfelelő eredményekkel.

Az adatokat online elérhetővé tették, jelenleg ez az exobolygókra vonatkozó legnagyobb, valaha nyilvánosságra hozott adathalmaz. A szakértők eredményeiket az Astronomical Journal című szaklapban is bemutatták.

A radiális gyorsulás jelenleg az egyik legjobb mérési módszer, mellyel a bolygók nagyon nagy pontossággal megtalálhatók, és elemezhetőek.

Ugyanakkor arra még ma nincs módunk, hogy megfigyeljük ezek légkörét, bár vannak erre törekvő ígéretes kísérletek. A Proxima b bolygónak például már sikerült megfigyelni a légkörét, pontosabban csak annak összetételét, de egy alig pár fényévnyire lévő bolygóról van szó.

Az egyik megtalált potenciális bolygó a Lalande 21185 nevű csillag körül kering, amely a Naphoz negyedik legközelebb lévő csillag, tömege csupán 40 százaléka a Napénak. Keringési ideje kevesebb mint tíz földi nap.

Most az lesz a következő lépés, hogy a csillagászat olyan eszközöket fejlesszen ki, mellyel még messzebbre elláthatunk, és a közelebb lévő bolygók légkörét is megvizsgálhatjuk.

Ha ugyanis ez sikerülne, könnyen ki tudnánk szűrni azokat a bolygókat, melyek életet rejthetnek az atmoszférájuk alatt.

A csillagászok zöme ugyanis úgy véli, hogy a most felfedezett bolygók között sok olyan bolygó lehet, mely nem csak lakható, hanem akár lakott is.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 141122





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet