Tömeges öngyilkosságot követnek el az élőlények világszerte: nagyon nagy a baj!

2021. szeptember 10., péntek




Széthullóban a tápláléklánc?

Megoldódik az évtizedes rejtély, hogy mi okozza a méhek kihalását. Ha nem állítjuk le a folyamatot, mindössze 4 évünk van hátra...

Széthullóban van a tápláléklánc és így a teljes földi ökoszisztéma, miután a méhek közel egy évtizede folyamatosan pusztulnak.

Ez a pusztulási folyamat pedig az elmúlt 5 évben még drasztikusabban felgyorsult.

Olyannyira, hogy az sem kizárt, hogy mindössze pár év alatt teljesen eltűnhetnek a bolygóról.

Ezzel azonban egy rendkívül veszélyes dominószerű láncolatot indíthatnak el...

A probléma nemcsak a házi méheket érinti, hanem gyakorlatilag az összes virágokat látogató, ám esetükben nem készültek mélyreható vizsgálatok.

Ha pedig a beporzók eltűnnek, azzal az emberiség történetének egyik legkomolyabb krízise alakulhat ki: terményeink mintegy harmadát kellene kézzel beporozni, haszonnövényeink 75 százalékának pedig csökkenne a terméshozama.

A mézelő vagy házi méhek pusztulása évek óta tartó nagyon komoly probléma, szó szerint megtizedeli az állományokat, sokan már a méhek kipusztulásától tartanak.

Az Imperial College London kutatói azonban mos újabb ijesztő eredményről számoltak be:

Az emberi nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálékra: minél több ilyen vegyszert fogyasztanak, annál többre vágynak.

Mindez pedig azt jelenti, az eddig véltnél jóval nagyobb a kockázata annak, hogy káros rovarirtó által szennyezett nektár kerül be a méhkolóniákba.

A háttérben álló egyik legfontosabb ok az igen hatékony és könnyen alkalmazható növényvédők, az úgynevezett neonikotinoidokat tartalmazó csávázószerek állnak.

A leggyakrabban a vetőmagot vonják be ezekkel az anyagokkal, csírázáskor felszívódnak a növényben és elsősorban a talajban lévő és a csíraállapotban fenyegető kártevők ellen hatnak.

Ám a növény élete során mindvégig magában hordozza, jut belőle a nektárba és a pollenbe is. Annyira kis mennyiségben, hogy sokáig elhanyagolhatónak gondolták, ám az utóbbi években bizonyosságot nyert:

Hosszabb távon komoly idegrendszeri zavarokat okoznak, csökkentik a rovarok szaporodóképességét, gyengíti immunrendszerüket.

Így pedig olyan másodlagos okok miatt pusztulnak el, hogy például nem találnak vissza a kaptárba, egy-egy máskor veszélytelen vírus vagy kártevő is egész családokat irthat ki.

A neonikotinoidokról készült számos korábbi kutatásban kizárólag rovarirtóval kevert élelemmel táplálták a méheket, ám a valóságban a méhek választhatnak. Most azt akarták tudni, érzékelik-e a rovarirtószert, és megtanulják-e elkerülni azt azáltal, hogy nem szennyezett élelmet is felajánlanak nekik.

Kezdetben a méhek elkerülték a neonikotinoiddal kevert oldatot, ám amint megízlelték, egyre jobban kezdték előnyben részesíteni az ilyen táplálékot. Érdekes, hogy a neonikotinoidok a rovaroknál ugyanazokat a receptorokat veszik célba, mint amelyeket emlősök esetében a nikotin

– idézi az MTI idézte Richard Gillt, az Imperial College London kutatóját.

tudomány hihetetlen élővilág kataklizma


Megtekintések száma: 68561





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet