Töredezni kezdett a Föld egyik nagylemeze

2020. május 29., péntek
Egy új tanulmány alapján elkezdett széttöredezni az Indiai-óceán alatt húzódó nagylemez – írja a Live Science. A szakértők úgy vélik, a lemez a távoli jövőben két darabra fog válni.

Az Ausztrál–Indiai-Capricorn-lemez évente 1,7 millimétert hasad, tehát 1 millió év alatt 1,7 kilométert – igaz, a távolodás idővel gyorsulhat.

Aurélie Coudurier-Curveur, a Párizsi Földfizikai Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint egyelőre igen lassú folyamatról van szó. 

A jelenség olyan lassú, és olyan mélyen zajlik, hogy a kutatók csak két erős földrengésnek köszönhetően ismerték fel. 

A 2012 áprilisában, Indonézia közelében történt események nem szubdukciós zónánál alakultak ki, hanem egy kifejezetten ritka helyen: épp a lemezek közepe felett. 

A szakértők további adatgyűjtés után megállapították, hogy valami különleges zajlik a Wharton-medence nevű régióban.

A csapat az egyik helyi törézszóna feltérképezése után megállapította, hogy a lemez szép lassan feldarabolódik. Az adatok alapján a zóna 350 kilométeres, de feltételezhetően ennél is hosszabb lehet. A zóna mentén 62 különböző méretű medencét azonosítottak, melyek a lemezrészek távolodásának nyomai.

A kutatók szerint a folyamat 2,3 millió éve kezdődhetett, a lemezhatár pedig még kialakulóban van.

A friss eredmények alapján ennek ellenére megállapítható, hogy új határ jön létre a térségben. 

A csapat szerint az elkövetkező 20 ezer évben nem valószínű, hogy újabb nagy földrengés rázza meg a régiót, a szétszakadás pedig több tízmillió évbe telik majd.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 24798

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet