Török belügyminiszter: Ami eddig történt, az még semmi - jöhet a második hullám

2020. március 13., péntek




Hamarosan jelentősen felduzzadhat a Görögországba bejutni próbáló migránsok száma - figyelmeztetett Süleyman Soylu török belügyminiszter szombaton.

A tárcavezető a kelet-törökországi Elazigban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Görögországba átjutott migránsok száma elérte a 143 ezret. Athén ezzel szemben azt állítja, hogy sem a szárazföldön, sem a tengeren nem engedi be területére a migránsokat.

Ez csak a kezdet. Ami eddig történt, az még semmi. Micotakisz nem tudja tartani a határokat

– mondta Soylu.

Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök korábban halottnak nevezte az Európai Unió és Törökország által 2016-ban megkötött menekültügyi egyezményt. A kormányfő a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában Recep Tayyip Erdogan török elnököt hibáztatta a megállapodás zátonyra futásáért.

Határozottan visszautasítjuk Micotakisz miniszterelnök feltételezéseit

– írta Fahrettin Altun, Erdogan kommunikációs igazgatója a CNN-hez eljuttatott válaszában.

Az Európai Unió nem tartotta be ígéreteit – állította Altun, aláhúzva, hogy Ankarának nem volt más választása, mint áthelyezni figyelmét az Európába tartó migránsok feltartóztatásáról a szíriai helyzetre.

Soylu arra számít, hogy a kedvező időjárás és a Marica határfolyó alacsony vízállása miatt egyre többen kelnek majd útra Görögország felé. A belügyminiszter elmondta: Törökország fokozta biztonsági intézkedéseit a határon, hogy megakadályozza a migránsok visszatoloncolását.

Eközben Johannes Hahn, az Európai Unió költségvetéséért felelős biztos szombaton azt mondta: kevesebb lehet a törökországi menekültek ellátására felajánlott uniós pénzügyi támogatás összege, és attól függően folyósítják, hogy Ankara betartja-e a menekültügyi egyezményt.

Sok iskolát, óvodát és kórházat építettek a menekülteknek, és ezeket nem kell újra finanszírozni

– mutatott rá Hahn a Die Welt című német napilapnak.

A biztos aláhúzta: Brüsszel kész kiterjeszteni a támogatást, de csak akkor, ha Ankara felhagy a zsarolással és a fenyegetőzéssel.

Ankara február 28-án bejelentette, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. A görög-török határon azóta szinte mindennaposak az összecsapások.

Az EU-tagállamok belügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülésén megszavazták, hogy 350 millió euró azonnali támogatást – valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót – nyújtanak Görögországnak a határvédelem biztosítására. Athén közölte, hogy március 15-től csökkenti a menedékkérőkre fordított kiadásokat.


OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3300





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet