Törölték a Youtube-ról a rejtélyes csatornát, ami után egyre több ember nyomozott

2016. február 26., péntek
Csütörtök este felfüggesztette a Youtube a közelmúlt egyik legizgalmasabb és legvitatottabb csatornáját. Az unfavorable semicircle nevű felhasználó tavaly április óta töltött fel ide rejtélyes, pár másodperces videókat.

Ezeken jellemzően egy színes alapon látható homályos folt vagy foltok volt csak láthatóak. Azon kívül, hogy az egészről nem lehetett tudni semmi többet, főleg a mennyiség volt a megdöbbentő. Idén februárig több mint 72 ezer hasonló videó került fel a csatornára.

A jelenségre hónapokkal ezelőtt akadtak rá a redditesek, és voltak többen, akiket teljesen beszívott ez a rejtélyes világ. Összeesküvés-elméletek születtek, árulkodó jeleket, felmerülő értelmezéseket kerestek sok százan hihetetlen elszántsággal.

Ahogy az lenni szokott, a Redditről a csatorna híre elkezdett kiszivárogni, előbb obskúrusabb tech/művészeti oldalakra, csütörtökre pedig már a világsajtó is felkapta: a BBC hosszú cikket szentelt a témának.

rejtelyes-youtube-csatorna

Ezután pár órával tűnt el a csatorna, a hivatalos indoklás szerint azért, mert “többszörösen vagy súlyosan megsértette a YouTube spamekre, trükközésre, félrevezető tartalmakra vonatkozó irányelveit, vagy egyéb módon sértette az általános szerződési feltételeket”. (A csatornáról magyarul is jelent már meg cikk, a filmes témákban mindig remek Prizma írt róla, szintén csütörtökön.)

Azzal, hogy a csatorna eltűnt a Youtube-ról, a rejtély nem oldódott meg, sőt.

Az alapkérdés még mindig ugyanaz: miért töltött fel valaki több tízezer videót, amin homogén színes térben illékony foltokat látni.

Egy archívumból megmentett, újra feltöltött videó:

Hasonló rejtélyek korábban is születtek már más Youtube-csatornák miatt is. A Webdriver Torso című videósorozatban például színes téglatestek bukkantak fel, hasonlóan megmagyarázhatatlan sűrűséggel az interneten. Akkor is létrejöttek tematikus Reddit-fórumok, akkor is rengeteg összeesküvés-elmélet született, míg végül kiderült, hogy a csatorna a Google saját tesztfelülete volt. De ehhez képest a unfavorable semicircle csatornája sokkal rejtélyesebb volt: a felvételek elmosódottak voltak, idővel megjelentek furcsa hangeffektek, volt videó, amiben tompa férfihang ismételt számokat és betűket, a videók címében pedig betűk és számok különféle kombinációi váltogatták egymást.

Minden adott volt ahhoz, hogy ebbe rejtélyes kódokat lássanak bele az internetezők, amit akár földönkívüliek is küldhettek.

Ráadásul egyre sűrűbben érkeztek a posztok, a végén már pár percenként kerültek fel az új felvételek a csatornára. És miközben a legtöbb videó pár másodperces volt, fordult elő 27 perces felvétel is.

Egyike a sok netre felkerült megoldási kísérletnek:

Idővel honlap is készült a rejtély megoldására, itt adatbázist formáltak a videóban látható elemekből, így keresve köztük a rendszert. Több száz ember részvételével zajlott hajsza bármiféle értelemalakzat vagy mintázat után. A legelterjedtebb magyarázatoknak is igen széles skálája volt. A racionálisabb nézők szerint megint csak egy tesztcsatornáról volt szó, mások egy őrült elme kibontakozását vagy egy gigantikus internetes átverést sejtettek a dolog mögött. De például William Gibsonnak is van egy regénye, ami sok szempontból mintha erre a történetre rímelne rá.

A Youtube-on csütörtök estére már megjelent egy új felhasználói fiók hasonló névvel, amin elkezdtek feltünedezni a videók, de egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy ugyanaz lenne a feltöltő, sokan inkább egyszerű utánzást sejtenek a háttérben. A Google nem kívánta kommentálni a BBC kérdéseit, ahogy a Redditen a témába magukat beleásó felhasználók sem kaptak még sehonnan világos választ, mi történt itt. De az biztos, hogy a csatorna eltűnése nem nyugtatott meg senkit.

Forrás: 444.hu

rejtély youtube törlés


Megtekintések száma: 19080

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet