​Történelmet írt a SpaceX és a NASA: újra van Amerikának űrhajója

2020. május 31., vasárnap




Május 27-én szerdán a fél világ végigizgulta, ahogy az Egyesült Államok Űrkutatási Hivatala (NASA) és Elon Musk űripari magáncége (SpaceX) megpróbálkozott a történelmi küldetéssel: 

Újra amerikai űrhajósokat küldeni az űrbe, mégpedig amerikai űrhajóval, amerikai földről. 

A szerdai küldetést végül a kedvezőtlen időjárás miatt 17 perccel a tervezett startidőpont előtt törölni kellett, így a Kennedy Űrközpont 39A startálllásából ekkor még nem indulhatott útnak a SpaceX Falcon-9 rakétája, csúcsán a Crew Dragon űrhajóval, aminek két ülésében Robert Behnken és Douglas Hurley veterán űrhajósok várták türelmesen, hogy beinduljon a kilenc Merlin hajtómű.

Május 30-án szombaton viszont izgalmas időjárási huzavona után, magyar idő szerint 21 óra 22 perckor hibátlan startot követően sikeresen az űrbe jutott a Dragon és két utasa, történelmet írva ezzel: 

Véget ért a kilenc évig tartó hiátus, az Egyesült Államok űrprogramjában újra elérkezett a saját emberes űrrepülések időszaka. 

A szombati próbálkozást is közvetítette a NASA és a SpaceX

21:58 Nincs abban semmi szégyellnivaló, ha az ember már ötödjére nézi végig a hatalmas jelentőségű startot:

22:09 Az űrhajósok engedélyt kaptak űrruháik levételére. 

A Dragon hajtóművei közben rendben működésbe léptek, ez az első az öt pályamódosító manőver közül, amikkel végül eléri a Nemzetközi Űrállomás pályamagasságát.

22:30 A következő órákban az űrhajósok különféle teszteket hajtanak végre, ellenőrzik, hogy a Dragon minden rendszere úgy működik-e, ahogy kell, működik-e az az érintőképernyős kézi vezérlés, illetve végrehajtják a hátralévő pályamódosító manővereket. Sokat aludni nem fognak, az biztos. 

A SpaceX és NASA közös, Demo-2 tesztküldetésének szombat esti közvetítését itt most befejezzük, vasárnap visszatérünk a dokkolás közvetítésével, remélhetőleg addig nem történik semmi rendkívüli. 

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 26448





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet