Történelmi jelentőségű képet láthatsz: tudod, hogy mit ábrázol?

2017. június 27., kedd




Az emberiség történetében most láthat az ember először ilyet.

Elsőre olyan, mintha csak egy nagy, narancssárga gömbről készített homályos felvétel lenne.

Ennél pedig jóval több. Mondhatni történelmi jelentőségű, és egyáltalán nem túloznánk vele. Ugyanis az űrkutatás történetében még soha nem készült ilyen felvétel

Ilyen lehet egy több milliárd fényévre lévő csillag felszíne? Az ALMA teleszkóp készítette el a Betelgeuse csillagról az egyik eddigi legélesebb felvételt, melyen a csillag felszíne is jól kivehető.

A felvételt többek között azért is tudták kivitelezni az ALMA teleszkóp szakemberei, mert ez az egyik legnagyobb valaha ismert csillag.

A méretei igen impozánsak: közel 1400-szor nagyobb, mint a Napunk, és 600 fényévre van tőlünk az Orion csillagképben.

Hihetetlen erővel és fényintenzitással "ég", éppen ezért csillagászati szempontból nem egy túl hosszú életű csillagról lehet szó. A csillag alig 8 millió éve létezik, de máris a szupernova előtti stádiumban van.

Hogy mikor következik be a szupernova robbanás, még senki sem tudja, de ha bekövetkezik, akkor akkora erejű lesz, hogy azt a Földről is látni lehet majd, még fényes nappal is.

A most készül kép igazi mérföldkő, hiszen először pillanthatunk meg a Napunkon kívül egy másik, idegen világ csillagát...

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 95439





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet