Tovább mélyül Tutanhamon fáraó sírjának rejtélye

2017. március 1., szerda
A sírban található rejtett kamra még mindig nincs meg, de rengeteg jel utal arra, hogy tényleg létezik.

Mint ismeretes, és mi is beszámoltunk róla korábban, a Tutahnamon fáraónak szánt sírkamrában felfedeztek egy másik rejtett kamrát, mely feltehetően Nofertiti sírjaként funkcionálhat.

Ezt még tavaly jelentették be nagy szenzációt követő sajtótájékoztatón Egyiptomban, az ott dolgozó régészek. Korábban már több teória is felvetette ezt a lehetőséget, mert valóban több festés, jel, és faragás utalt arra, hogy valamit nem vesznek észre a nagy fáraó kamrájában.

A díszítések 80 százaléka azt jelezte, hogy a sír nő számára épült. Feltehetőleg csak utólag alakították át az időszámításunk előtti 14. században uralkodó és 19 éves korában váratlanul elhunyt gyermekfáraó, Tutanhamon számára.

Az a szokatlan jelenség több régésznek is feltűnt az elmúlt években, hogy a sír keleti tájolású falán apró hajszálrepedések húzódnak. Ezek a repedések mélyen a díszítés alatt voltak, és vakolattal lettek lefedve.

Ezek egyértelműen egy titkos bejárat, vagy valamiféle fedélnek a tetejét sugallták. A szkenneléses vizsgálatok is azt mutatták ki, hogy üreg van a sírkamra fala mögött, amiben ráadásul biológiai eredetű régi massza van, ami feltételezhetően egy múmia lehet.

Akadnak azonban szkeptikusok is, akik szerint valójában nincs is semmilyen másik sír, és csak az egyiptomi turizmust akarták fellendíteni a kamu hírrel a régészek.

Azonban a helyzet az, hogy több független kutató is rációt lát a régészek különös elméletében.

Ráadásul hamarosan tényleg kiderülhet, ugyanis egy harmadik szkennelést is el fognak végezni, amivel még részletesebb képet kaphatnak, hogy van-e üreg, és pontosan milyen van a falakon túl.

Most az a legnagyobb kérdés, hogy vajon az üregben a biológiai eredetű massza az új mérések szerint is ott van-e és ha igen, akkor mi lehet.

Feltehetően nem állat maradvány, így a legtöbben ténylege gy másik emberi múmiára gyanakodnak, ami csak Nofertiti lehet.

Sokan szegezték már a kutatóknak a kérdést, hogy miért nem törik be egyszerűen az alagút bejáratát, és mennek be, vagy küldenek be egy robotot, hogy megnézze, mi van odabenn.

A kérdés jogos, ugyanakkor a régészek elmondták, hogy a Tutanhamon sír nagyon értékes, eszmei értéke felbecsülhetetlen, akárcsak a falon lévő freskóké. Ezért semmilyen kárt nem szeretnének benne tenni, amíg nem tűnik teljesen biztosan a titkos kamra létezése.

rejtély rejtélyek egyiptom ókor


Megtekintések száma: 44813

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet