Tovább tombol a rejtélyes járvány az USA-ban: átterjedhet más országokra is?

2019. szeptember 23., hétfő
A Juul forradalmasítani akarta az e-cigik világát, de kíméletlenül nikotinfüggővé tette a tiniket. Kimagaslóan sikeres lett a cég és a terméke, de rossz célcsoportnál.

Most pedig valóságos káosz van, mert rengeteg elektromos cigaretta felhasználó megbetegedett,

Már 8-an meg is haltak, közel 500-an pedig megbetegedtek.

Többen súlyos állapotban vannak kórházakban.

Az Amerikai Járványügyi Központ arra figyelmeztetett, hogy amíg ki nem derül a megbetegedések pontos oka, tanácsos teljesen elkerülni az e-cigiket,

Múlt héten Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy rövid időn belül úgy ahogy van betiltaná az ízesített e-cigi-termékeket.

A rejtélyes járvánnyal kapcsolatban első körben fontos kiemelni, hogy az amerikai egészségügyi tisztviselők egyetértenek abban, hogy az idei nyár eseményei nem egy évek óta lappangó probléma tünetei, hanem teljesen új jelenségnek számítanak.

Az e-cigivel kapcsolatban egyedi esetekre már 2014-ben is volt példa, az azonban egyértelmű, hogy az idei nyáron kiugró volt a megbetegedések száma: június és augusztus között kétszer annyian kerültek kórházba, mint egy évvel korábban.

A betegség a röntgenképek alapján leginkább tüdőgyulladásra hasonlít, a betegeknél azonban nem mutatható ki semmilyen fertőzés. 

Volt, aki a betegség kezdetét szívrohamhoz hasonlította, mások az influenzát emlegették, a tünetek között szerepelt légszomj, fáradtság, mellkasi fájdalom és hányás is. 

Az orvosok egyöntetűen állítják, hogy az egész leginkább olyan, mint amikor a szervezet egy maró hatású anyag belélegzésére reagál. 

Azt azonban senkinek nem sikerült kiderítenie, hogy pontosan milyen anyag állhat mögötte.

Tarran egy kutatócsoport tagjaként egyébként pont a járvány okait kutatja, de a dolgukat jelentősen megnehezíti, hogy az az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) jelenleg nem kötelezi az e-cigik gyártóit arra, hogy feltüntessék a folyadékok összetevőit. 

Mivel a piacon legálisan is több ezer különböző ízű és összetételű folyadékot lehet venni, a kutatóknak egyesével kell visszafejteniük őket, hogy meg tudják mondani, milyen kockázatot hordoznak magukban.

Jelenleg úgy tűnik, hogy akármi is áll a háttérben, az ostor főként az e-cigarettán, illetve az ipar legnagyobb szereplőin csattan, akik akkor is veszítenek, ha a belengetett tiltásból végül nem lesz semmi. 

Trump múlt szerdai bejelentése még a piacvezető Juult is teljesen váratlanul érte, már csak azért is, mert a cég az elmúlt években tankönyvbe illő lobbitevékenységgel betonozta be magát Washingtonban.

OSZD MEG másokkal is!

egészség életmód


Megtekintések száma: 55588

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet