​Tragédia: elvették Erdélytől a Békás-szorost

2021. január 14., csütörtök




A Ploiesti-i Ítélőtábla elutasította a Hargita Megye Tanácsa által benyújtott perújítási kérelmet, amelyben Gyergyószentmiklós és a moldvai Almásmező határperében hozott jogerős ítélet érvénytelenítését kérték

A tavaly nyáron kihirdetett ítélet ezzel véglegessé vált, megerősítve, hogy a Békás-szoros a Neamț megyeiekhez tartozik, írta a Székelyhon.

1998-ban került jegyzőkönyvbe, hogy a Békás-szoros és a körülötte fekvő 700 hektáros terület Almásmezőhöz tartozik. 

A határ megállapításáról több mint tíz évvel később kezdeményezett pert az Erdélyhez tartozó Gyergyószentmiklós és Hargita megye, és 2019-ben a Prahova Megyei Törvényszék Gyergyószentmiklósnak ítélte a területet.

Ezt a határozatot a Neamț Megyei Tanács támadta meg, a perújítás során pedig 2020 nyarán a Ploiesti-i Ítélőtábla úgy döntött, hogy a Békás-szoros mégis Almásmezőhöz tartozik.

A határvita ezzel nem ért véget. A Hargita Megyei Tanács rendkívüli jogorvoslatért folyamodott, indoklásában hangsúlyozva: az intézmény számára nem tették lehetővé a perbe történő beavatkozást.

Több jogszabály szerint a megyék határtelepüléseinek határvitáit a megyei önkormányzatok bevonásával kell rendezni, mivel ilyen esetben megyehatárokról is szó van

– érvelt akkor Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke.

Kérésüket a bíróság elutasította, így a 2021. január 13-án hozott jogerős ítélet szerint véglegesen Almásmezőhöz tartozik Románia egyik legszebb szurdokvölgye, a Békás-szoros.

A döntés értelmében Hargita megyének és Gyergyószentmiklósnak ráadásként 8000 lej perköltséget kell fizetnie Almásmezőnek.

Várjuk az ítélőtábla részletes indoklását, hogy miért is utasította el a kérelmünket. Folytatjuk tovább a küzdelmet, nem adjuk fel

– írta az ítélet kihirdetése után Facebook oldalán Borboly Csaba.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 15516





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet