Trump hadat üzent a WHO-nak: ebből óriási balhé lesz

2020. május 19., kedd




Az amerikai elnök a WHO-hozzájárulás végleges felfüggesztésével és az Egyesült Államok tagságának átgondolásával fenyegetett.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) folyósított hozzájárulás korlátlan időre szóló felfüggesztésével és az Egyesült Államok tagságának átgondolásával fenyegetett Donald Trump amerikai elnök kedd éjjel a Twitteren.

Az elnök a mikroblogján közzétette azt a háromoldalas levelet, amelyet a Fehér Ház fejlécével Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak, a WHO igazgatójának címzett. "A levél önmagáért beszél" - tette hozzá.

Donald Trump a levélben leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

A levélben az Egyesült Államok elnöke felidézte, hogy április 14-én miért függesztette fel átmeneti időre a szervezetnek nyújtott amerikai támogatást, kitért a kínai kormányzat általa vélelmezett hiányos és késedelmes járványügyi tájékoztatására és arra is, hogy amerikai álláspont szerint Hszi Csin-ping kínai elnök mikor és hogyan gyakorolt nyomást a WHO vezetőségére.

"Az Egyesült Államok évi 4-500 millió dollárral támogatja a WHO-t, míg Kína körülbelül 40 millióval" - idézte Trumpot a CNN.

Az amerikai elnök kritikája a WHO-val szemben úgy erősödött, ahogyan romlott a járványhelyzet az Egyesült Államokban.

Az amerikai elnök szerint, "ha a WHO eljuttatta volna az egészségügyi szakembereit Kínába, akkor objektív képet kaphatott volna a helyzetről, felhívhatta volna a figyelmet arra, hogy a kínai hatóságok átláthatatlanul dolgoznak, és akkor a járványnak nagyon kevés halálos áldozata lett volna"

- idézi a CNN.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 26368





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet