Tucatszám vesznek a tengerbe, vagy halnak éhen a jegesmedvék a sarkvidéken. Megrázó fotók és beszámolók

2016. december 12., hétfő
A globális klímaváltozás, és az ember tevékenysége együttesen okozzák a világ talán legmegrázóbb, és legszomorúbb figyelmeztető jelét a lassan pusztuló Földnek.

Éheznek a jegesmedvék

Óriási a baj a sarkvidékeken. Most azonban nem az egyre olvadó, már India nagyságú jégtömeget nélkülöző sarkok állapotáról van szó, hanem az élővilágról, melyről nemrég szívszorító fényképek, felvételek jelentek meg.

Az éhezés következtében egymást is egyre gyakrabban eszik meg...

Szó szerint meg lehetne siratni azokat a jegesmedvéket, és pingvineket, melyek csont és bőr múmiákként éheznek, és egyre többször egyszerűen a tengerbe vesznek a kaotikus állapotok folyományaként.

Soha ennyire nem volt jobban veszélyben a jegesmedve populáció, mely jelenleg gyakorlatilag a kihalással néz szembe.

Aggasztó a helyzet

Becslések szerint jelenleg 26 ezer példány él a bolygónkon, de harmincöt év múlva kevesebb, mint 18 ezren lesznek. A mostani állapotok sem olyan idillikusak, mint évtizedekkel ezelőtt.

Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent a tengeren úszó jégtáblák száma és mérete. Ez nemcsak azért okoz gondot, mert csökken a medvék élőhelye, hanem azért is, mert ezek a ragadozók főleg a jégszigetekről vadásznak a fókákra.

A nyílt vízen esélytelenek a zsákmányaikkal szemben, mert túl lassúak, így könnyen el tudnak menekülni előlük a prédák.

Sokkoló képek

Aki látott már mostani képeket a jegesmedvékről akik a sarkokon élnek, azok alaposan megdöbbenhettek a szívfacsaró fotókon. Egyre több jegesmedve nem jut ugyanis élelemhez, és csont és bőr állapotban leledzenek.

Teljesen le vannak gyengülve, és van úgy, hogy már zsákmányukat sem képesek elkapnak, és a tengerbe vesznek.

Az is megesik, hogy húsz vadászati próbálkozásból csak egyetlenegyszer jutnak élelemhez, ami tragikus.

Nemcsak a jégtáblák eltűnése fenyegeti a medvéket, hanem a tengerbe jutó mérgek is. A 80-as és 90-es évek vizsgálatai például kimutatták, hogy a medvék szervezetében fenciklidin halmozódott fel. Ezt az anyagot a múltban fájdalomcsillapításra használták.

Azonban később kivonták a forgalomból, mert kiderül, hogy nagyon komoly mellékhatásai vannak a szervezetre.

Hogy mi lesz a jegesmedvék sorsa a következő évtizedekben, nagyon kérdéses. A legtöbb kutató szerint el fognak tűnni, mint megannyi más faj a világból, hiszen a klímaváltozás folyamata valószínűleg már nem is visszafordítható.

globális felmelegedés globális klímaváltozás tudomány szomorú megható


Megtekintések száma: 26925

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet