Tudod, mennyi idős hazánk legöregebb magyarja?

2017. március 3., péntek




Szerinted mennyi az a legidősebb kor, amit megértek az emberek 1902 óta?

Sokan kérdezték már tőlünk, és általában véve is igen gyakran előkerült a téma az elmúlt hónapokban, hogy vajon hazánkban mennyi idős a legöregebb magyar állampolgár, vagy állampolgárok?

A nagyvilág eseményei között a tavalyi évben egymást érték a rekordok. Hol a legidősebb embert találták meg, hogy a legidősebb asszonyt.

Aztán megjelentek újabb Guinness-rekordbitorlók, akik még náluk is idősebbnek tűntek. De mi a helyzet kis hazánkkal?

Sajnos ebben a tekintetben nem vagyunk jók világviszonylatában, és az átlagéletkor is igen alacsony Európa többi országához képest. Ez persze számtalan tényezőnek köszönhető.

Az egyik ilyen sajnálatos tényező az, hogy a magyarok nagy része alkoholista, és igen gyakran él különféle függőségekkel, mint a dohányzás, vagy a kábítószer. Ráadásul a magyarok többségére jellemző a pesszimizmus, ami önmagában képes rövidíteni az életet több nemzetközi kutatás szerint is.

De vajon ebben a kemény országban mégis mennyi, amit eddig sikerült elérni 1902 óta? Nem nehéz megfejteni, jelenleg 111 éves a legidősebb ember, vagyis emberek.

Merthogy az országban összesen hét darab ilyen ember él. heten vannak, akik 111 éves kort értek meg. Ez egy ilyen országban, mint a miénk, igazán irigylésre méltó, és mondhatjuk, hogy országos rekord.

A hét állampolgár közül valamennyien nők, vagyis a nők jóval tovább élnek elvet ők is erősítik. Ez szomorú tény annyiból egyébként, hogy egyetlen olyan ember sincs már az országban, aki a XIX. században született volna.

A hivatal adatai szerint az első három legidősebb - 1902-ben született - asszony közül az egyik a Pest megyei Törökbálinton, az őt követő a főváros XIII. kerületében, míg a harmadik a Somogy megyei Tabon lakik.

Személyi adataikról, lakcímükről a hivatal személyiségi jogaik miatt nem adhat tájékoztatást.

A KEKKH közölte azt is, nem csak az 1902-ben született legidősebb magyar állampolgárok nők, hanem az őket követő három - 1903-ban született - nyugdíjas is asszony. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a tíz legidősebb ember nő.

Sajnos nem várható, hogy a magyar átlagéletkor hirtelen megugorjon, de remélni azért még szabad! Talán egy nap majd egy sokkal egészségesebb, tudatosabb országban fogunk élni, amiben a 111 éves kor már átlagosnak fogsz számítani.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

rekord egészég


Megtekintések száma: 19609





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet