Tudod, mi lesz az univerzum végső sorsa? - VIDEÓ

2017. március 1., szerda
Mi lesz minden élő végzete a végtelen világegyetemben? Minden önmagba roskad, vagy csak egyszerűen alkotóelemeinkre hasadunk? A világegyetem pusztulásának nyomában.

A végtelen űr sötétjét, és a benne elszórtan ragyogó csillagokat kémlelve az emberben már többször felmerült az a messzemenő gondolat hogy vajon mi lesz ennek az egésznek a vége.

Vagyis, hogyan fog végződni az univerzum? Mert egyszer vége lesz, ebben biztosak lehetünk. De nem mindegy, hogy hogyan.

A világegyetem pusztulásával kapcsolatban jelenleg három fő teória létezik. Az egyik teória szerint az univerzum mivel folyamatosan tágul, egy adott ponton túl ez már nem lesz teljesíthető, és a téridő hálója megszakad, vagy akár ki is lyukad.

Különféle kölcsönhatások során ezért az univerzum nagy hirtelenséggel önmagába roskad, és minden visszaalakul, újra bezsúfolódik egyetlen térpontba, mint a kezdetek kezdetén, az ősrobbanás előtt.

Egy másik teória azt mondja ki, hogy a világunk egyszerűen szét fog szakadni, és minden, és mindenki az alkotóelemeire bomlik.

Maghasadási folyamatok fognak lezajlani, mígnem minden egy egynemű, homogén masszává nem alakul, ez lesz a fogalmilag értelmezett semmi, egy üres tér, amiben végtelen, homogén massza található.

Ennek az elméletnek van több más változata, leágazása - melyeket a lenti dokumentumfilm is alapul vesz.

A harmadik eshetőség, hogy a világunk szép lassan egyre sötétebb, kietlenebb, és hidegebb hellyé válik, ahogyan a csillagok fehér törpékké, majd feketelyukakká alakulnak, míg cégül azok is elpárolognak.

Az alábbi 45 perces magyarul szinkronizált dokumentumfilmben éppen ennek a kérdéskörnek erednek a nyomába, azaz annak, hogy mi is fog történni a világunkkal, mikor végleg elpusztul, és hogyan is fog végbemenni ez a folyamat.

Amennyiben érdekesnek találtad, OSZD ME másokkal is!

tudomány csillagászat űrkutatás univerzum világegyetem


Megtekintések száma: 144397

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet