Tudod, mikor van alumíniummérgezésed, például a mobiltelefonodtól?

2017. március 6., hétfő




Most megtudhatod, és azt is, hogy mi a megoldás rá!

Az alumínium a legszélesebb körben használt fém bolygónkon, a hétköznapi használati tárgyak gyártására gyakorta használják.

Az üdítőitalok alumíniumdobozban állnak a polcon, számos edény készül alumíniumból és természetesen minden háztartásban megtalálható az alufólia is.

Az alumínium jelen van az aszpirinben, a szódabikarbónában és még a lisztben is. Sajnos számos tényező okozhat ma már alumínium mérgezést. A minket körülvevő hatalmas mennyiségű alumínium azt jelenti, hogy a mérgezés kockázata magasabb, mint valaha volt. Az ásványi anyagokkal, vitaminokkal és nyomelemekkel ellentétben az alumíniumot szervezetünk semmilyen formában nem tudja hasznosítani. Az alumínium felhalmozódik az agyban, a vesében, májban, tüdőben és a pajzsmirigyben, ahol a kalciummal versenyez a felszívódásért és hátrányosan befolyásolhatja a csontváz mineralizációját. Csecsemőkorban módosíthatja vagy akadályozhatja a növekedést.

Miért olyan káros egészségünkre az alumínium?

Ahogy a túlzott UV sugárzás öregíti a bőrt, vagy a cigarettafüst károsítja a tüdőt, úgy az alumínium a központi idegrendszert veszi támadásba. Vizsgálatok kimutatták, hogy a toxikus fémek hozzájárulnak az agyi betegségek kialakulásához. 

Az alumínium ezek közül is az egyik legkárosabb fém. Köztudott, hogy az alumínium közvetlenül járul hozzá az olyan degeneratív agyi betegségek kialakulásához, mint a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór.

Az alumínium-mérgezés tünetei:

Korai tünetek: - felfúvódás - fejfájás - bőrszárazság - a nyálkahártya kiszáradása - megfázásra való hajlam - égő fájdalom a fejben, ami az evéssel elmúlik - gyomorégés

A későbbi tünetek: közt szerepel az emlékezetvesztés, az izombénulás és a zavartság.

Az alumínium az agyat sem kíméli

A Washington DC földkutatási osztálya ás az USA szabályozási ügynöksége szerint az alumínium az időskori kognitív károsodásban nagy szerepet játszik. Ez logikus is, hiszen a kutatások szerint az alumínium mérgező, és oxidatív stresszt okoz az agyban. Idősek agyának boncolásából megállapították, hogy az idősek agyának átlagos alumíniumszintje a középkorúak boncolási eredményeinek húszszorosát mutatja. Már több humán kutatóintézet hivatalosan is elismerte, hogy az alumínium azon fémek közé tartozik, ami befolyásolja az idegrendszert. Jelenleg az alumínium által kiváltott ismert betegségek legsúlyosabbja az Alzheimer-kór.

Alumínium és az Alzheimer-kór

Rengeteg hivatalos kutatás van arról, hogy az alumínium toxinok közvetlen kapcsolatban állnak az Alzheimer-kórral. Következésképp a szakértők egyet értenek abban, hogy az alumíniummérgezésnek való kitettség komoly aggodalomra ad okot. A Szent Louis Egyetem neurológiai és pszichiátriai intézetének álláspontja szerint az alumínium a mérgezi a májat és degeneratív betegségekhez vezet, amelyek között az Alzheimer-kór is szerepel. 

Az Indiában működő Jiwaji Egyetem állattani intézete az alumíniumot erős idegméregnek tartja, mely szintén összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral. A Kaliforniai Egyetem gyógyszertani intézetének kutatásai arról számolnak be, hogy az alumínium gyulladást okoz az agyban. Ez nem meglepő, hiszen az Alzheimer-kór amúgy is gyakran jár együtt gyulladásos tünetekkel. A Belgrádi orvosi egyetem által közzétett kutatás azt mutatja, hogy az ivóvíz magas alumínium-koncentrációja összefüggésbe hozható az Alzheimer kór kockázatával. Sajnos ez sem meglepő, mivel tudjuk, hogy Pápua Új Guineában a legmagasabb az ivóvíz alumínium tartalma, és ugyanitt a legmagasabb az Alzheimer-kórban szenvedők aránya is. Az alumíniummal szennyezett ivóvíz miatti aggodalom majdnem ugyanekkora Egyiptomban is, ahol az ivóvizet annak alumíniumtartalma miatt hivatalosan is veszélyesnek nyilvánították.

Sajnos az alumínium-mérgezés veszélye néhány foglakozás esetében különösen magas, például a gyári munka, a bányászat, és a hegesztés esetében. A hegesztés ebből a szempontból különösen veszélyes, mert az ekkor keletkező gőzöket belélegezve az alumínium közvetlenül a tüdőbe kerül, onnan bekerül a vérbe, ami eljuttatja az agyba és a csontokba is az alumíniumot. A kutatók már többször is vizsgálták azt, hogy milyen következményei vannak az alumínium belélegzésének, és az eredmények nem voltak kecsegtetőek. A koncentrációra és a memóriára gyakorolt negatív hatását már a fentiekben idéztük. Egy olaszországi tanulmányban 64 alumíniumgőzben dolgozó munkást összehasonlítottak 32 olyan személlyel, aki nem ilyen körülmények közt dolgozik és az eredmények azt mutatták, hogy az első csoport esetében a vér alumíniumszintje szignifikánsan magasabb volt a második csoport eredményeinél. Arra is rámutatott ez a vizsgálat, hogy az alumínium neurotikus hatása nagyon korán jelentkezik.

Hogyan csökkentsük az alumínium-mérgezés kockázatát?

Alumíniumtárolók helyett használjon üveg és műanyag edényeket a tárolásra. - Kerülje az olyan higiéniai termékek (dezodorok, fogkrém stb.) használatát, ami alumínium-kloridot, alumínium-hidroxidot vagy alumínium-cirkónium vegyületeket tartalmaznak. - 

Kerüljük a feldolgozott és fagyasztott élelmiszerek fogyasztását, hiszen ezek csomagolása szintén tartalmaz alumíniumot, csakúgy, mint az alumínium-tasakos italok és az alumínium kávéfőzőben elkészített kávé.

- Egyen friss, bio zöldségeket és gyümölcsöket és olyan élelmiszereket, amik újrahasznosított papírba vannak csomagolva. Bármilyen nehéz is elkerülni az alumínium-mérgezést, fontos, hogy tisztában legyünk ennek veszélyeivel, a kiváltó okokkal, valamint a tünetekkel. A mondás, miszerint a tudás hatalom, az egészségmegőrzés szempontjából még inkább érvényes. Tájékozódjon, és tartsa szem előtt a legfontosabb egészségügyi szempontokat, amikor táplálkozik. Válasszon bio élelmiszereket, környezettudatos csomagolásban és egyen olyan élelmiszereket, amelyek nem igényelnek főzést.

Forrás: Tudnodkell.info

egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 18687





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet