Tudod, mit láthatsz a képen?

2017. január 24., kedd
Annyit elárulunk, hogy a te szervezetedben is végbemegy.

Első ránézésre talán meglehetősen bizarrnak tűnhet az a fehér paca, melynek rücskös felülete csak úgy nyüzsög a lyukaktól.

Valójában ez a paca nem más, mint egy óriási fehérvérsejt, amint éppen lyukat váj a véredényekbe.

Hihetetlen, és egyben riasztóan hangzik, de igaz: a fehérvérsejtek folyamatosan lyukat vájnak a véredények falaiba.

Azonban ezt a károsnak hangzó tevékenységet nem azért végzik, hogy megkárosítsanak, és tönkretegyék a szervezeted. Éppen ellenkezőleg: az rét, hogy megvédjenek.

Ugyanis be kell jutniuk a véráramba ahhoz, hogy fel tudják venni a harcot bizonyos fertőzésekkel, betolakodókkal, és el tudják érni azokat a szöveteket, melyek fertőzés alatt állnak.

Sokan mondják, hogy a fehérvérsejtek a szervezet rendőrei. Megvan a tisztelet irántuk, mert a szervezet egyik fő védelmi vonalát képezik.

Először is került ilyen részletességgel megfigyelni azt a folyamatot, ahogyan egy fehérvérsejt próbál bejutni a véráramba, és a véredények falait szétmarva váj utat magának.

A megfigyelések szerint egy átlagos fehérvérsejt legalább 10 alkalommal jár ki-be a rendszerben, anélkül hogy komolyabb sérülést okozna a véredényekben.

A megfigyelések megerősítették a feltételezést, mely szerint a fehérvérsejt kezdi meg e behatolást a véredény falon, és nem fordítva. Régebben ugyanis azt gondolták, hogy a véredények falain élő apró egységek azok, amik utat nyitnak a közeledő fehérvérsejtnek.

Rostszerű szálakon tuszkolják magukat keresztül ezek a vérsejtek, majd ha ez megtörtént, viszonylag gyorsan és nagymértékben képes a véredények fala visszaállni az eredeti állapotukba.

Vagyis elképesztő, mennyire bonyolult, hibalehetőséggel teli folyamat zajlik, egy nap alatt megszámlálhatatlan alkalommal, tökéletesen. A szervezetünk nagyon összehangolt működése során csak nagyon kevés hibát vét.

Ez eleve bámulatos, és figyelemreméltó. Ezt a látványos pillanatot örökítették meg a fenti képen.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség emberi test


Megtekintések száma: 20558

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet