Tudományos áttörés: Képesek visszanöveszteni az elszuvasodott fogakat

2017. január 9., hétfő




Egy speciális kezelésnek köszönhetően képesek az elszuvasodott, sérült fogak foganyagát újranöveszteni. Vége lehet a riasztó fúrók és injekciók korának?

Hatalmas áttörést értek el orvosok és kutatók egy különleges kezelési eljárás segítségével. A kísérlet során képesek voltak sérült, lyukas, és elszuvasodott fogak fogszöveteit újranöveszteni.

Vagyis gyakorlatilag képesek lyukas, és nagyon erodálódott fogakat biológiailag regenerálódásra kényszeríteni. Vége lehet a riasztó fúrók és injekciók korának?

Régóta próbálkoznak

A fogtömések kora, és a fúrók hátborzongató hangja ténylegesen a múlté lehet, ugyanis ez az eljárás bizonyítottan hatékony, ráadásul teljesen biztonságos.

A kutatók már régóta próbálkoztak különféle kísérletek keretében azzal, hogyan lehetne a foganyagot biológiailag pótolni, és olyan eljárásokat kifejleszteni, mely nem igényel komolyabb beavatkozásokat, mint a klasszikus fogtömés, fúrás, gyökérkezelés.

A kutatások az elmúlt években kiderítették, hogy bizonyos esetekben, kis mértékben képes volt a foganyag regenerálódni, hogy megvédje a fogban található idegeket a szuvasodástól, és a fertőzésektől, valamint a különféle baktériumoktól.

Ma a fogszuvasodás az egyik legfőbb száj higiénés probléma, egyre több ember szenved benne, és nyugodtan elmondható róla, hogy népbetegséggé fog válni, vagy már most is annak tekinthető.

Végre megvan az áttörés

Londonban olyan áttörést értek most el kutatók és orvosok, mely tényleg megoldást jelenthet a fogszuvasodás problémájára.

Egy gyógyszeres kezelésről van szó, melynek alkalmazásával beavatkozás nélkül képesek olyan hatást kifejteni a fogakra, melytől azok elkezdenek regenerálódni, és egyszerűen "beforrnak" a szuvas foltok, lukak a foganyagon.

Ráadásul ehhez egy már létező Alzheimer-kór ellen használt gyógyszer járul hozzá. A Tideglusib képes az őssejteket arra késztetni a fogbélben, hogy sokkal több dentint, és egyéb a fgak építéséhez szükséges anyagot termeljen.

A jövőben csontnövesztésre is használhatják

A nem túl távoli jövőben az eljárás tökéletesítését követően akár más szövetek, jellemzően a foghoz hasonló csontszövetek generálására is használható lesz.

Ez azt jelenti, hogy emberi csontokat lehetne létrehozni akár a semmiből, vagy csak egy nagyon kevés csontállomány felhasználásával.

Ez teljesen új távlatokat nyitna, például a csontvelő átültetések esetében, de akár egy amputált lábat is teljes értékben újra lehetne "növeszteni". Mesterséges végtagokat, húst, és bőrt már képesek vagyunk előállítani, és most már a csonttal is ez a helyzet.

A jövőben több millió sérült ember életét teheti jobbá ez az áttörés.

egészség orvostudomány egészség megelőzés


Megtekintések száma: 76789





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet