Tudományos áttörés: peptid technológia képes teljes mértékben visszafordítani a fogszuvasodást! Lejárt a fogtömések kora!

2018. május 15., kedd




“Megbizonyosodtunk róla, hogy ezek a peptidek képesek a fog felületéhez kötni, és kalcium és foszfát ionokat gyűjteni" - állítja Deniz Yucesoy, aki tudóstársaival olyan áttörést ért el, amit eddig még soha senkia fogszuvasodás elleni harc terén.

Hamarosan, akár néhány éven belül még a mi életünkben leszerelhetik a teljes fogászati rendszert.

Arról van szó ugyanis, hogy tudományosan is kimutathatóan hatékony lehet az az eljárás, amit peptideks egítségével fejlesztettek.

Ezzel nem csak kezelhető, de akár vissza is fordítható a fogszuvasodás folyamata. Vagyis a fogak romlása megállítható, visszafordítható.

A megdöbbentő felfedezést a Washington Egyetem kutatói tették meg. Fehérjék, peptidek segítségévek képeske voltak egy tudományos kísérlet keretében újraépíteni a fogzománcot.

Ez pedig segít a fogszuvasodás kezelésében is. A jövőben tehát nem lesz szükség többé fogakat betömni, mert az eljárás a tökéletesítés után alkalmas lesz arra, hogy a fogakat kezeljék vele hosszabb távon is.

“A peptidek által irányított újraásványosítás egy egészséges alternatívát jelenthet a jelenlegi fogápolásban,” nyilatkozta Mehmet Sarikaya, a kutatásról szóló tanulmány vezető szerzője.

Az új szer az elmélet szerint képes újjáépíteni a fogakat és meggyógyítani a fogszuvasodást anélkül, hogy annyiba kerülne vagy annyira kényelmetlen lenne mint a ma használt módszerek. A kutatók szerint a szer használatához nincs szükség fogorvos beavatkozásához sem. - írja az ArsRatio.hu.

A test természetes fogalkotó fehérjét alapul véve a kutatócsapat előállt egy új módszerrel a fogzománc helyreállítására.

A kutatóknak sikerült megragadniuk az amelogenin – a kemény korona zománc kialakításában létfontosságú szerepet játszó fehérje – lényegét és előálltak egy olyan rajta alapuló peptiddel, ami biomineralizációt vált ki, ezzel helyreállítva a fogzománcot.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia egészség egészség megelőzés áttörés fogászat


Megtekintések száma: 25067





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet