Tudósok egy objektum maradványait fedezték fel a Mars közelében?

2017. április 6., csütörtök




Elképesztő dologról árulkodhat és már a puszta léte is megdöbbentő.

Léteznek olyan misztériumok a Naprendszerben, melyeket az ember régóta kutat, de nem ért. A Mars, és közvetlen környezetének egykori sötét és titokzatos múltja is ilyen.

A kutatók nemrégiben olyan dolgot találtak a Mars közelében, mely sok mindent elárulhat a régi Naprendszerről, és nem utolsó sorban egy hihetetlen dolgot feltételez.

Az objektumnak a maradványaira a Marstól néhány millió kilométerre bukkantak. Feltehetően egy égitest törmelékei lehetnek, mely egykoron egy kisebb bolygót alkothatott egységesen. Hogy mi az bizonyíték erre? A Mars körül, és közvetlen közelében keringó "Trójai" aszteroidák, melyek közül összesen kilenc nagyobbat sikerült azonosítani, és katalogizálni.

Ez a kilenc elem egyetlen nagyobb valaminek volt a része egykor, így biztosak lehetünk benne, hogy létezett egy Mars-közeli kisbolygó.

Akadnak olyan feltételezések is, melyek szerint ez a kisbolygó maga a Theia volt, illetve annak egy darabjai lehetnek ezek a viszonylag apró törmelékek.

A Theia feltételezett kőzetbolygó, mely a Naprendszer keletkezése után a Földével megegyező sugarú pályán, valószínűleg a Föld és a Mars között keringhetett, mikor egy kataklizma során lassan megsemmisült.

AZ első ilyen trójai aszteroida, amit felfedeztek annak idején. az Eureka nevű űrszikla volt. Már akkor sejteni kezdték, hogy itt valami olyasmi állhat a háttérben, hogy a Mars közvetlen közelében jelen lehetett egy kisebb törpebolygó.

Egyes vélekedések szerint talán ez a törpebolygó ne is a Theia volt, hanem egy a Theiának nekiütköző test, ami megsemmisítette az egykori bolygót.

Egy biztos: az ősi planétából semmi sem maradt, csak egy a kilenc nagyobb azonosított elem. Rengeteget tudna mesélni a Naprendszer kezdeti állapotáról,, és arról a titokzatos kataklizmáról, mely a Föld és a mars között történt.

A Marsról régóta nem tudni, hogyan szűnt meg rajta az élet.

A vörös bolygó légkörét valami megsemmisítette, és a legtöbben egy aszteroida becsapódásra, vagy aszteroida záporra gyanakodnak.

Elképzelhető, hogy a Theiába becsapódó törpebolygó annyi kőzetanyagot lökött ki a Mars felé, hogy azok becsapódva halálos sebet ejtettek annak légkörében, ökoszisztémájában?

A tudósoknak a jövőben ezt az eshetőséget is alaposan meg kell vizsgálniuk.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány mars marskutatás csillagászat űrkutatás theia


Megtekintések száma: 74383





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet