Tudósok: EKKORTÓL túl öreg egy nő a szüléshez

2022. március 11., péntek




A legvitatottabb kérdés eldőlni látszik?

Annyiféle információ ömlik ránk azzal kapcsolatban, meddig nem túl öreg egy nő ahhoz, hogy gyereket vállaljon, hogy sokan már azt sem tudják, mit higgyenek a témában.

A kérdést egyébként valóban nem könnyű pontosan megválaszolni, méghozzá azért, mert rengeteg mindentől függ a "végső határ".

Amikor azt látjuk, hogy egy 50 éves híresség egészséges csecsemőnek adott életet, és rögtön utána szembejön velünk egy szalagcím, hogy a petefészkekre 30 után "keresztet lehet vetni", érthető, hogy összezavarodunk - nyugtat meg mindenkit a témával foglalkozó cikkében dr. Heather Rupe szülész-nőgyógyász. 

A webMD szakértője szerint több aspektust is figyelembe kell venni ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, mikor túl öreg ahhoz egy nő, hogy kisbabának adjon életet.

Ott van például a csökkenő termékenység kérdése. 

A doktornő szerint egy nőnek azon képessége, hogy teherbe essen, 27 éves kora után alig láthatóan, 37 éves kora után viszont erősen csökkenni kezd. 

Annak az esélye, hogy egy egészséges párnak, ahol még egyikőjük sem múlt el 30, egy éven belül gyermeke születik, 95 százalék. 30-on felül azonban minden egyes évben 3 százalékkal csökken a valószínűség, ami igen jelentős. Aki 40-en felül szeretne szülni, annak mindössze 5-10 százaléknyi esélye van teherbe esni, 45 éves kor után pedig 5 százalék, ismerteti a részleteket dr. Rupe.

A csökkenő termékenység mellett figyelembe kell venni a növekvő rizikót is. Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb a veszélye a vetélésnek és a komplikációkkal teli terhességnek. Míg a 30 évesnél fiatalabb nőknél a korai vetélés lehetősége 15-20 százalék körül mozog, addig ez az arány 35 éves kor fölött nőni kezd, és 40 éves korra elérheti a 40-50 százalékot is. 

Ugyancsak nő a korral a kromoszómarendellenességek, így pl. a Down-szindróma veszélye is. 35 éves korban aDown-szindrómakockázata 1/350 (350 terhességből egynél állapítják meg), 45 éves korban azonban már 1/35. Szintén látnak enyhe emelkedést 40 éves kor fölött a terhességi toxémia, a gesztációs diabétesz és a halva születés kapcsán.

Dr. Rupe végül azzal a gondolattal zárja cikkét, hogy bár nincs tökéletes időpont a gyermekvállalásra, ha fontos számunkra, hogy teherbe tudjunk esni, minél korábban alapítunk családot, annál jobb.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 25931





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet